De gloeilamp heruitgevonden

Net nu de gloeilamp bijna helemaal verbannen is uit de winkels duiken er meer en meer designvarianten op, zodat we ondertussen van een heuse hype kunnen spreken. Het peertje dat we enkele jaren terug verstopten achter de lampenkap is ondertussen verheven naar een designstuk op zich, waarbij de puurheid van vorm en materiaal best gezien mogen worden.

Muuto E27 01

Het Deense Muuto was één van de eersten die in 2008 met hun E27 lamp een opmerkelijk sober design neerzetten, waarbij de basisvorm van de gloeilamp op typisch Scandinavische wijze werd uitgepuurd. De gekleurde electriciteitsdraad uit siliconenrubber die naadloos overgaat in de fitting uit hetzelfde materiaal geven deze lamp zijn moderne toets. De E27 lamp bestaat in 8 kleuren en is ondertussen uitgegroeid tot een echte dedesignklassieker. Je kan hem vinden bij Espoo en Moose in the City in Antwerpen, en Ydee in Gent.

Muuto E27 02

De Zweedse ontwerper Eric Therner zocht en vond een manier om het ronde peertje te veranderen in iets unieks. Zo kwam hij terecht bij de diamantvorm en ontwierp hij een originele halogeenlamp met een romantisch klassiek kantje. De Diamond Lights zijn online verkrijgbaar bij Droog.

Diamond lights

Foto: http://jesperlindstrom.com woonblog woonblog.be

Enkele weken terug ontdekte ik de Ferrowatt gloeilampen bij Merci in Parijs. Ferrowatt is een Oostenrijkse lampenfabrikant die in de laat 19e eeuw is opgericht in Wenen en nu nog steeds de gloeilampen vervaardigt zoals Thomas Edison ze ontwierp. Alleen al voor de verpakking ben ik er verzot op.

Ferrowatt gloeilamp lightbulb