10 tips om koopjes te doen op Kapaza

Veel mensen vragen ons waar je leuke en vooral betaalbare vintage kan vinden. Een van de makkelijkste manieren zijn zoekertjessites zoals Kapaza. Elke dag verschijnen er tientallen zoekertjes van mensen die een item van onder het stof halen. Vaak is dit de enige plaats waar je nog koopjes kan doen, maar dan moet je wel de kneepjes van het vak kennen. Daarom schreven we dit postje met 10 tips hoe je je slag kan slaan op het internet.

Kapaza fifties expozeteltje cocktailzeteltje

1/ Je bent op zoek naar iets leuks maar hebt er geen haast bij? Schuim dan regelmatig Kapaza af op zoek naar koopjes. Gebruik geen gedetailleerde zoekwoorden maar wel een term die een breed scala omvat. Wij zoeken bijvoorbeeld regelmatig op de afzonderlijke woorden retro, vintage, sixties of seventies. Zo hebben we al vaak interessante items gevonden waarvan we soms het bestaan zelfs niet afwisten. Het enige nadeel is dat verkopers die deze woorden in hun titel zetten meestal wel weten dat hun item gegeerd is.

Kapaza retro dressoir lowboard sixties

2/ De echte koopjes doe je dan ook door heel ruim op zoek te gaan. Geef je als zoekwoord bijzettafel in, dan ga je een hele hoop rommel zien, maar als je dan een pareltje tegenkomt is het misschien supergoedkoop omdat de verkoper er geen besef van heeft dat die stijl zo in trek is.

Kapaza cinemastoeltjes cinema stoelen retro vintage

3/ Zoek niet in je eigen streek maar op "heel België". Voor dat topitem waar je al heel je leven naar op zoek bent is een uurtje rijden geen probleem. En via de post iets versturen is nu ook weer niet zo duur. We hebben ook gemerkt dat items in de grote steden zoals Antwerpen en Gent veel sneller verkopen en ietsje duurder zijn dan hetzelfde stuk in pakweg Poperinge.

Kapaza charles ray eames

4/ Laat je niet afschrikken door een zoekertje zonder prijs. Dit wil niet noodzakelijk zeggen dat het een duur object is. Stuur een mailtje en vraag wat de verkoper ervoor zou willen krijgen; wie weet word je wel aangenaam verrast.

Kapaza charles ray eames

5/ Zie je iets waar je van houdt? Stuur geen mailtje maar bel de verkoper op wanneer er een telefoonnummer wordt vermeld. Bij tweedehands geldt de regel "first come, first served". Durf de telefoon op te nemen en de kans om er als eerste bij te zijn stijgt aanzienlijk. Als je toch een mailtje stuurt, zet er dan je telefoonnummer bij. Dat schept vertrouwen en geeft de indruk dat je het serieus meent.


Kapaza charles ray eames vintage

6/ De meeste verkopers houden rekening met een marge om af te dingen. Wees dus niet bang om dit te doen! Neem de touwtjes in handen en vraag in je mailtje of de prijs bespreekbaar is. Als je een positief antwoord krijgt, doe dan meteen een bod. Ga hierbij lager dan wat je ervoor wil geven. Zo kan de verkoper jou ergens in het midden tegenkomen en heeft hij het gevoel dat hij een goeie deal gedaan heeft.

Kapaza vintage sixties zetel

7/ Vraag de verkoper om afmetingen om te voorkomen dat je heel wat onnodige kilometers aflegt. Een TV-kastje van 2 meter dat moet passen op een stuk muur van 1 meter 75 cm, is niet meteen ideaal.  

Kapaza charles ray eames

8/ Vergeet niet om de andere zoekertjes van de verkoper ook eens te bekijken. De kans is groot dat er nog iets leuks tussenzit waardoor je twee vliegen in één klap kan slaan. Vaak kan je ook een beter prijsje  maken voor twee objecten dan voor één.


Kapaza retro kaptafel kast sixties

9/ Heb je een afspraak gemaakt om iets te gaan bezichtigen? Vraag dan of je er een optie op mag nemen. Zo loop je niet het risico dat anderen ermee aan de haal gaan. Het spreekt uiteraard voor zich dat je liefst zo snel mogelijk het item gaat bezichtigen.

Kapaza charles ray eames

10/ Heb je op voorhand nog geen verkoopsprijs afgesproken, zet dan bij het bezichtigen je beste beentje voor. Vraag of de prijs "een heel erg vaste prijs is, of is ze een beetje bespreekbaar?" Vergeet hierbij niet om je grootste glimlach op te zetten. Begin zeker niet over mankementen aan het object in een poging om af te dingen. Een positieve boodschap verkoopt beter dan een negatieve boodschap.

Kapaza charles ray eames

Elke dag worden er honderden zoekertjes geplaatst op Kapaza. De meest interessante items worden door hen geselecteerd op gevondenopkapaza.be. De makkelijkste manier om op de hoogte te blijven is door hun pagina op Facebook te liken zodat je alle nieuwe topzoekertjes in je feed ziet passeren.

Veel succes met de vintage jacht!