Designklassieker: AJ table lamp

De AJ table lamp was één van de lampen die de Deense architect en designer Arne Jacobsen in 1960 ontwierp voor het SAS Royal Hotel in Kopenhagen. Naast het volledige hotel ontwierp hij ook maar meteen al het meubilair waaronder zijn bekende Egg chair en Swan sofa. Maar dus ook deze bureaulamp die net zoals veel goed design de tijd heeft doorstaan. 

Arne jacobsen lamp 01

Arne jacobsen lamp 01

Een leuk detail is de basis uit zink waar een grote ronde opening in zit waarvan ik eerst dacht dat het puur decoratief was maar blijkbaar was het oorspronkelijk de bedoeling om er een asbak in te plaatsen. Wat ik ook vrij bijzonder aan de lamp vind is dat het plooimechanisme van de lampenkap in het buisje verwerkt zit waardoor het onzichtbaar is. Slim bedacht!

Arne jacobsen lamp 01

Arne jacobsen lamp 01

Arne jacobsen lamp 01

Voor de 50ste verjaardag van het ontwerp wordt de lamp uitgebracht door Louis Poulsen in enkele nieuwe kleuren zijnde petroleum, red, sand, yellow green, en blue green. Ze zijn verkrijgbaar in de Finnish Design Shop. Verschiet vooral niet als je de prijs ziet 🙂

Arne jacobsen lamp 01

Foto's: Hive Modern, Louis Poulsen