Designcollectors heeft nu ook Thonet en Artek in huis

Naast Vitra verdeelt Designcollectors nu ook Thonet en Artek, 2 merken die heel wat klassiekers in huis hebben. Onze favoriet is zonder twijfel de 214 stoel van Thonet. In 1859 één van de eerste industrieel geproduceerde meubelen ter wereld, nu een design icoon.

Thonet 214 stoel 01

Thonet 214 stoel 01

Met de Thonet 214 stoel begon in 1859 de geschiedenis van de moderne meubelproductie: de basis van zijn wereldwijde succes was Michael Thonets geperfectioneerde methode voor het buigen van massief hout, waarmee serieproductie mogelijk werd. En een geniale verkoopmethode: In een kist van slechts één kubieke meter pasten maar liefst 36 gedemonteerde exemplaren van de stoel, die over de hele wereld werden verstuurd.  

Thonet 214 stoel 01

Thonet 214 stoel 01

Ook al is hij bijna 160 jaar oud, toch is de stoel nog eigentijds genoeg en past hij perfect in zowel moderne als klassieke interieurs. Persoonlijk zien we hem het liefst in natuur hout zoals hij in de foto onderaan te zien is. 

Thonet 214 stoel 01

Thonet 214 stoel 01

Iets helemaal anders is de 60 Stool van Alvar Aalto. Deze Finse architect en designer zocht in de vroege jaren '30 een manier om meubilair te produceren in massaproductie zonder het kwaliteits vakmanschap uit het oog te verliezen. De stoel lijkt op zich misschien niet zo revolutionair. Maar als je weet dat stoelen in die tijd vaak heel ornamentaal werden gemaakt dan moet de pure minimalistische vorm van de 60 Stool heel wat hebben losgemaakt.

Artek stool 60 01

Het is net die pure vorm waar we zo van houden. Drie poten die telkens met drie schroeven in een rond zitoppervlak gevezen zijn. Eenvoudiger kan een stoel niet zijn. Daarenboven is hij enorm duurzaam en stevig. Aalto ontwierp zijn meubels met het motto dat ze door verschillende generaties gebruikt moesten worden. En daar is hij met dit ontwerp zeker en vast in geslaagd. Artek heeft zelfs een winkel opgericht genaamd 2nd Cycle waar je vintage meubelstukken van hun merk kan kopen die tot ver in de vorige eeuw gaan. Een aanrader voor wie richting Helsinki gaat.


Artek stool 60 02

Artek stool 60 01

Foto's: Petra Bindel, Vitra, Designcollectors