De grote schoonmaak van onze kuiskast

Iedereen heeft thuis wel zo'n kast met kuismiddelen. Een kast die je het liefst gesloten houdt want wat erin zit is alles behalve mooi te noemen. De onze bevindt zich onder de keuken en zag er zo uit:

Kuiskast

Inderdaad… ironisch genoeg was onze kuiskast de meest rommelige plek van ons appartement… Het was iets wat we al langer wilden aanpakken, en niet alleen door orde in de chaos te brengen maar vooral ook door eens te kijken met wat we eigenlijk kuisen. Want behalve de nestdrang begonnen we tijdens de zwangerschap van onze dochter na te denken over hoe veilig ons appartement wel is voor een baby'tje en even later een peuter. En niet alleen of ze niet van de trap kan donderen maar ook de verborgen gevaren, en daar horen kuisproducten zeker bij. 

We zijn alletwee zeker en vast 'groen' te noemen en probeerden zoveel mogelijk ecologische producten te gebruiken "voor het milieu", maar een blik op de kuiskast bleek toch voldoende om te zien dat er toch nog heel wat zware middelen in zaten. Kan dat kwaad dan? Ewel ik ben geen wetenschapper dus ik kan het niet zeggen, maar wat ik wel weet is dat mijn dochter straks over de grond kruipt en zowat alles in haar mond zal steken wat ze tegenkomt en dan heb ik liever geen sporen van chemicaliën op mijn vloer. Ook bij het wassen van kleren of het afwassen van de vaat blijven er altijd sporen van het wasmiddel achter die voor ons eigenlijk niet zo heel gezond zijn. Dus kregen we zo'n zes maand geleden het plan om alle zware kuis- en wasproducten te vervangen door ecologische. Ecover

Het Belgische merk Ecover kenden we al en we gebruikten reeds enkele van hun producten in huis maar bijvoorbeeld nog niet de vaatwastabletten. Ik wist zelfs niet dat ze die hadden maar we zijn er na een half jaar gebruik dus super tevreden van. Onze vaatwas is even 'stralend' als voorheen en behalve voor ons is het uiteraard duizend keer beter voor het milieu.

Ecover-vaatwasmachine-tabletten

Ook hun waspoeder was voor ons volledig nieuw. Met een pasgeboren baby'tje in huis draait onze wasmachine zowat elke dag dus ook hier zijn we blij om voor eco te gaan. Zeker de ontvlekker in een handige stick, een soort pritstift waar wasmiddel uitkomt, was een aangename verrassing en is zeker een aanrader om hardnekkige vlekken kwijt te raken.

Ecover-method-ontvlekker

Naast Ecover ontdekten we nog een tweede ecomerk: Method. Wat Ecover een beetje mist aan keuze in frisse geurtjes en een mooi design vult Method formidabel in. Je merkt helemaal niet dat je een ecoproduct in handen hebt, meer nog: ze maken kuisproducten die gerust gezien mogen worden. 

Woonblog-method-detox-bundleIk bedoel, dit moet zowat de mooiste wc-reiniger zijn die er bestaat. Daarenboven werkt hij perfect en ruikt hij heerlijk (dit begint zowaar als een tv reclame te klinken :)).

Ecover-method-kuisproducten-toilet-cleaner

De handzeepjes zijn ook fantastisch vormgegeven en verkrijgbaar in verschillende geurtjes. Het afgelopen half jaar wisselden we er een vijftal en pink grapefruit is onze favoriet.

Method-handzeep
We hebben redelijk wat binnendeuren met ingewerkt glas in huis en ook een glazen salontafel die we met een spray kuisen. Zeker in de keuken mag ik er niet aan denken dat er chemische troep in de lucht terecht komt dus vanaf nu zit de glasreiniger van Method standaard in onze kuiskast. Hij ruikt ook helemaal niet naar artificiële ruitenspraygeur maar lekker fris en muntig.

Ecover-method-handzeep

Vroeger kuisten we onze houten meubels gewoon met een allesreiniger wat eigenlijk zeer slecht is voor het hout, zeker met vintage meubels waarvan de vernislaag zijn beste tijd gehad heeft. Bij Method vonden we een houten meubel reiniger om onze houten meubels te reinigen waardoor ze niet alleen proper blijven maar vooral ook niet beschadigd raken op lange termijn. Ook voor houten vloeren hebben ze een oplossing. Ons appartement heeft voor het grootste deel een authentieke visgraatparket die in 1920 gelegd is dus we zijn er heel voorzichtig mee. En ook hier is een ecologisch kuismiddel de logische keuze met drie poezenbeesten die er elke dag op huppelen en onze dochter die binnenkort alle hoekjes van de vloer zal ontdekken als ze begint kruipen.

Ecover-method-hout-reiniger

Ook in de keuken zijn we volledig overgeschakeld op eco. Naast de allesreiniger is er voor voor specifieke materialen zoals ons inox gasfornuis (of wanneer je een granieten of marmeren werkblad hebt) een spray. Het afwasmiddel (de beste geur vinden we clementine) gebruiken we enkel als we iets kleins moeten afwassen want we hebben een vaatwasmachine. Maar ook al gebruiken we het niet dagelijks, het design is mooi genoeg om de bus Method aan de spoelbakken te laten staan.

Method-afwasmiddel

Method-keuken-kuismiddel-inox-granietOm het feest helemaal compleet te maken zagen we op de website van Method dat Orla Kiely, één van onze favoriete ontwerpsters, enkele flesjes heeft voorzien van haar kenmerkende patronen. Alleen is het heel jammer dat ze in België niet te verkrijgen zijn. Als iemand van Method dit leest: stuur ze naar hier alstublieft!Method-orla-kiely

Jullie hebben misschien al door dat we ondertussen helemaal into eco zijn. Onze dochter was de aanleiding en zonder paniekerig te willen overkomen zijn we liever safe dan sorry als het op haar gezondheid aankomt. Daarnaast zijn er natuurlijk nog een pak logische redenen waarom we blij zijn te zijn overgestapt. Zo worden deze middelen niet getest op dieren, zijn ze niet schadelijk voor het milieu en zijn de verpakkingen hervulbaar + afbreekbaar. Van de vooroordelen als "zouden ze minder goed reinigen", hebben we alvast geen verschil gemerkt. De geurtjes daarintegen ruiken een pak beter dan artificiële geur van onze oude kuismiddelen.

Ecover-method-hervulbaar-handzeep

Kortom: ons detox experiment is zeker geslaagd en wij blijven lekker groen voortdoen. Het volledige assortiment van Ecover en Method vonden we online op de webwinkel Big Green Smile. Tips om de rest van ons appartement gezond en groen te maken zijn trouwens altijd heel erg welkom!