Op zoek naar de ideale zetel: het wordt de Togo van Ligne Roset!

De afgelopen weken zijn we druk op zoek gegaan naar een nieuwe zetel. We hebben er heel wat uitgetest waarna we uiteindelijk allebei de Togo van Ligne Roset het beste zagen zitten.

Togo-ligne-roset-01

De Togo voldoet aan alles waarnaar we op zoek waren. Hij bestaat uit modulaire elementen en is ondanks zijn grootte en robuustheid toch vederlicht. Makkelijk dus om snel een andere opstelling te maken in de woonkamer en ook future proof wanneer we binnen enkele jaren graag zouden veruizen van een appartement naar een huis.

Togo-ligne-roset-01

Ook voor kinderen is het de gedroomde zetel. Niet alleen ziet hij eruit als een groot springkasteel, hij kan ook tegen een stootje en als ze er toch zouden van donderen vallen ze niet van hoog ๐Ÿ™‚

Togo-ligne-roset-01

We hebben hem voor het eerst uitvoerig kunnen testen toen we een huis bezochten om te fotograferen voor ons woonboek, en toen viel het ons al op hoe fantastisch deze zetel zit. Hij lijkt gemaakt te zijn om je lekker in te nestelen en geeft overal voldoende steun zonder dat je met kussentjes moet zitten goochelen.

Togo-ligne-roset-01

Togo-ligne-roset-01

Eenmaal we gekozen hadden welke zetel we wilden stonden er al onmiddellijk twee nieuwe keuzevragen voor onze neus: welke combinatie en welke stof? De Togo is verkrijgbaar in een eenzit, tweezit, driezit, hoekstuk, poef en dan ook nog een daybed en mini versies voor kinderen. De foto's hieronder leken ons de ideale combinatie te zijn. Een grote hoek met driezit, hoekstuk en tweezit, en een รฉรฉnzit en poef die de circel mooi af maken.

Togo-ligne-roset-01

Togo-ligne-roset-01

Alleen is er รฉรฉn nadeel en dat is de prijs. De volledige combinatie die we in ons hoofd hebben is niet goedkoop, daar moeten we eerlijk in zijn. Daarom beslisten we om dit jaar te gaan voor de driezit, eenzit en poef, en later de tweezit en hoekstuk aan te schaffen. Momenteel hebben we met onze kersverse dochter en ons tweetjes ook nog niet zoveel zitplaats nodig maar als we voor drie kindjes willen gaan dan zal dat binnen pakweg 5 jaar wel anders zijn.

Togo-ligne-roset-01

Togo-ligne-roset-01

Ook de kleurencombinatie op de foto's sprak ons erg aan. Al hebben we onze twijfels of het geel ook in ons interieur zou passen. Op de foto's is alles erg wit en puur en daar komen de gele zetels prachtig op uit. Maar bij ons zijn er al warme houten vloeren en veel kleur in de ruimte. Dus gaan we misschien beter voor een stof en kleur die iets neutraler zijn. De Togo is zo kwalitatief gemaakt dat hij heel wat jaren meegaat en dan is dat misschien de veiligste optie om ook binnen 10 jaar nog in ons interieur te passen. Door hem in twee fases te kopen kunnen we later ook nog voor de gedurfdere gele versie gaan.

Togo-ligne-roset-01

We kopen graag online maar voor zo'n grote en belangrijke aankoop laten we ons toch liever bijstaan door iemand die er verstand van heeft en ons raad kan geven met persoonlijk advies. Daarom trokken we naar 't Casteelken in Rumbeke waar ze de grootste collectie design van Vlaanderen hebben en ook alles van Ligne Roset verdelen waaronder de Togo. We ontdekten er dat elke Togo pas na bestelling op maat wordt gemaakt dus je kan echt elke soort stof kiezen die er bestaat. En dat zijn er veel, het kan dus zeker geen kwaad op voorhand een idee te hebben zoals wij de foto's hierboven in ons hoofd hadden.

Togo-ligne-roset-stof-01

Op deze foto zie je de gele stof die we het mooiste vonden. Het materiaal is Alcantara en de naam van de kleur Mandarin Yellow. Deze stof houden we in ons achterhoofd voor wanneer we later het tweede deel bijkopen.

Togo-ligne-roset-stof-02

De stof die we uiteindelijk kozen is heel licht beige en vrij dik van textuur. Het is moeilijk op foto te vatten maar het was een van de zachtste stoffen uit het gamma. Het kiezen van de stof doe je best niet te snel, ik denk dat we makkelijk een uur of drie bij 't Casteelken zijn binnengeweest. Een goede tip is om de samples ook eens op een toonzaalmodel van de zetel te gaan leggen, zo heb je er onmiddellijk een beter beeld van wat het uiteindelijk gaat geven. Maar al bij al blijft het toch een gok hoe het resultaat er in het echt uit zal zien eens de zetels gemaakt zijn.

Togo-ligne-roset-stof-03

De stofnaam is Laba en de kleur Grรจge. Een heel lichte tint dus het zal zeker oppassen zijn met rode wijn. Maar om enkel voor die praktische reden voor donker gaan zagen we nu ook weer niet zitten.

Togo-ligne-roset-stof-04

Op elke sample staat ook de kleurechtheid, dat wil zeggen hoeveel de stof zal verkleuren door het licht. 7/8 was een van de betere scores, wel handig voor zetels die in een zonnige ruimte staan. 

Togo-ligne-roset-stof-05

Nu onze nieuwe zetel bij 't Casteelken is besteld is het wachten tot we er in kunnen neerploffen. Elke zetel wordt op bestelling gemaakt door Ligne Roset in hun meubelateliers in het Franse dorpje Briord. En dat al sinds 1973 toen de eerste Togo werd ontworpen door Michel Ducaroy. Het werd een cultstuk in de jaren 70 en is dat tot op de dag van vandaag gebleven.

Togo-ligne-roset-21

Speciale editie uit de seventies met plantdesign.

Togo-ligne-roset-01

Michel Ducaroy aan het werk in zijn atelier.

De Togo bestaat van structuur volledig uit verschillende lagen polyetherschuim in 5 verschillende dichtheden die op elkaar zijn afgestemd om een subliem zitcomfort te geven. Daardoor is hij niet alleen supercomfortabel maar ook heel licht. Handig want we wonen op de 2de verdieping.

Togo-ligne-roset-01

Ook het stofferen van de schuimstructuur wordt volledig met de hand gedaan. In totaal werken de meubelmakers van Ligne Roset zo'n vijf uur aan een zetel voor hij helemaal af is.

Togo-ligne-roset-01

Togo-ligne-roset-01

We kijken er heel hard naar uit dat 't Casteelken onze Togo komt leveren en we er deze winter in kunnen cocoonen met onze kleine spruit. Wordt dus zeker vervolgd!

Foto's: Ligne Roset, Decoist