Echt of namaak design kopen?

Via mail kregen we van Elize de vraag dat ze twijfelde om een echte of replica Coffee Table van Isamu Noguchi te kopen. Nu zijn er waarschijnlijk nog wel mensen die designklassiekers mooi vinden en bij het Googelen moeilijk kunnen weerstaan aan de tientallen aanbieders van replica modellen, wat eigenlijk gewoon een mooier woord is voor namaak. Daarom ons antwoord in een postje.

Isamu-noguchi-vitra-coffee-table-01

Om meteen duidelijk te zijn, we zijn absoluut tegen namaak. Behalve de goedkopere prijs is er geen enkel voordeel om namaak design te kopen. En zelfs die lagere prijs is relatief, want als we het voorbeeld van Noguchi nemen dan zien we dat die nieuw bij Vitra rond de 1800€ kost, namaak uit China 400€. Een pak minder dus, maar in geval van deze tafel garanderen we je dat je de namaak versie na een jaar of twee mag weggooien want de twee houten delen van het onderstel zitten bij deze tafel aan elkaar met 1 lange vijs die het meestal niet zo lang uithoudt. De echte versie kan je waarschijnlijk doorgeven aan je kinderen en kleinkinderen. Dan geven we liever wat meer uit voor een stuk dat meer dan een leven lang mee gaat dan enkele honderen euros weg te gooien aan namaak.

Isamu-noguchi-vitra-coffee-table-02

Behalve de kwaliteit ondermijn je door namaak te kopen natuurlijk ook de hele designindustrie. De prijs voor design is duur, daar bestaat zeker geen twijfel over. Je betaalt uiteraard de naam van de designer en fabrikant, maar naast het product zelf natuurlijk ook alle research en ontwikkeling. Kosten waar namaak geen rekening mee hoeft te houden. Wanneer iedereen namaak zou kopen gaat er minder geld richting designers en fabrikanten met als gevolg dat er ook niet in nieuw design kan geïnvesteerd worden. Het zou zelfs eens kunnen zijn dat in de toekomst bepaalde designklassiekers niet meer op de markt worden gebracht omdat ze de concurrentie met namaak niet meer aankunnen en hun waarde verkleint omdat iedereen de namaakversies in huis heeft staan waardoor de waardeperceptie daalt. Een reden waarom vintage Eames kuipstoeltjes nu al meer gegeerd zijn dan de nieuwe, want die zijn gegarandeerd echt.

Isamu noguchi vitra coffee table 04

Conclusie: spaar een beetje langer en koop echt design waar je je leven lang van kan genieten met een gerust geweten en kwaliteitsgarantie. Kies een nieuw object of ga richting Designmarkt of vintagewinkel om een vintage versie te kopen. Een vintage Coffee Table van Isamu Noguchi zijn we zelf al tegengekomen voor 800€.

Isamu-noguchi-vitra-coffee-table-03

Foto's: Vitra, Cocolapinedesign, Alvhem