Op zoek naar een nieuwe oude trap

Misschien had je het al gelezen maar we hebben dus een huis gekocht! Binnen enkele weken krijgen we de sleutel en dan mag er nog een stevig potje gerenoveerd worden voor we het ons droomhuis kunnen noemen. Een van de grotere werkjes is het plaatsen van een nieuwe trap. Nu zit er eentje in die bij een vorige renovatie is geplaatst maar jammer genoeg heel modern is in tegenstelling tot het huis zelf dat in neo-Vlaamse-renaissancestijl is gebouwd. We willen het huis graag volledig restaureren in zijn oorspronkelijke stijl en we beginnen met de trap.

Houten-trap-wit-01

Om in de stijl te passen gaan we voor een houten trap. Deze loopt tussen sommige verdiepingen pal door de woonruimtes en niet in een aparte traphal dus is het een zeer zichtbaar element in huis dat meteen ook de stijl van de ruimtes mee creรซert. Omdat we het volledige huis heel licht willen houden willen we de trap wit verven behalve de treden, tegentreden en de handgreep van de leuning. Zo is er toch nog iets van het hout zichtbaar en we denken dat het een mooie visuele link gaat zijn tussen de verschillende verdiepingen.

Houten-trap-wit-01

Om van start te gaan hebben we een soort moodboard samengesteld om te zoeken welke stijl van trap we willen. Er zijn namelijk zoveel keuzes dat een mens soms door het bos de trappen niet meer ziet. Handig voor onszelf en om de trappenmaker een idee te geven van wat we willen.

Houten-trap-wit-14

Een van de belangrijkste keuzes is uit welk hout de trap zal gemaakt worden en hoe het behandeld is. Eik is onze favoriet omdat het vooral sterk is en niet meteen krassen en putjes gaat geven. Het is ook heel mooi van textuur, zeker als je niet voor eerste keus gaat maar hout neemt met hier en daar een mankementje in. We willen graag dat het lijkt alsof de trap 100 jaar geleden is gezet en dan mag het er niet tรฉ perfect uitzien. Van afwerking vinden we witte olie heel mooi. het geeft het hout een frisse lichte look zonder de houtstructuur te verliezen. Het hout van de trap trekken we liefst door in de vloeren van het huis zodat de traptredes er mooi in overlopen. Dit is een voorbeeldje van de tint die we mooi vinden.

Houten-trap-wit-13

Wie zelf ervaringen heeft bij het plaatsen van een trap of nog mooie voorbeelden weet mag het altijd doorgeven, alle hulp is welkom ๐Ÿ™‚ Hier zijn nog enkele foto’s uit ons moodboard.

Houten-trap-wit-01

Houten-trap-wit-01

Houten-trap-wit-01

Houten-trap-wit-01

Houten-trap-wit-01

Houten-trap-wit-01

Houten-trap-wit-01

Houten-trap-wit-01

Foto’s: Pinterest, Apartment Therapy, Quick-Step