We gaan beginnen aan de renovatie van ons nieuwe huis

We hadden het een tijdje geleden al geschreven: we hebben een huis gekocht! Een hele verademing want ons appartement van 80m2 werd met twee kindjes en maar 1 slaapkamer echt wel te krap. Het huis is een pak groter en ligt in dezelfde leuke buurt in Antwerpen. Het is de laatste jaren door de vorige eigenaars verbouwd en die hebben er heel wat werk in gestoken want behalve de gevel is er niks blijven staan.

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Alle houten vloeren werden vervangen door een betonnen structuur, de binnenmuren verdwenen en maakten het huis ruimtelijker, het dak werd volledig vernieuwd, alles werd geïsoleerd, er kwam nieuwe electriciteit, vloerverwarming, alles werd vervangen zodat je feitelijk kan spreken van een nieuwbouw met een authentieke gevel als jasje.Het moment dat wij het kochten waren de grootste werken gelukkig gepasseerd maar nog niet alles was afgewerkt dus we hebben zelf nog wel wat werk. Hier nog enkele foto’s van de werken voor we het pand kochten.

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Hieronder enkele foto’s van de staat van het huis waarin we het hebben gekocht. Zoals je kan zien is er een nieuwe moderne trap geplaatst die jammer genoeg zeer onveilig is voor kinderen want je dondert er langs de zijkant makkelijk af en omdat er geen tegentreden zijn kunnen kleintjes er ook tussen kruipen en een verdieping lager terecht komen. Daarnaast is het spijtig dat de oude authentieke spijlentrap (foto hierboven) die oorspronkelijk in het huis stond is verwijderd en er voor een modern alternatief is gekozen wat totaal breekt met de stijl van het huis uit 1906. Een mix tussen oud en modern kan zeker mooi zijn maar we missen toch wat authenticiteit dus als er een nieuwe trap komt dan liefst terug een oude charmante spijlentrap.

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-18

Dit is de keuken 🙂 Die moeten we dus ook nog volledig plaatsen. In de leefruimte en keuken ligt er al een klikparket maar we houden niet zo van de donkere kleur dus die gaan we vervangen. Het huis is niet zo heel groot en het gebruik van al dat donker hout, zowel op de vloer, de trap als de ramen maakt het er niet ruimtelijker op.

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Over vloeren gesproken, ook op de andere verdiepingen zoals hier het gelijkvloers gaan we ze allemaal uitbreken. Het lijkt alsof de vorige eigenaars niet zo goed konden kiezen welke vloer ze wilden want er ligt in elke ruimte een andere. Om het huis zijn rust en ruimte te geven lijkt het ons best om dezelfde vloer in alle ruimtes door te trekken of toch op zijn minst binnen eenzelfde stijl en kleurenpallet te gaan.

Verbouwing-renovatie-rijhuis-antwerpen-01

Nog veel werk voor de boeg dus. Hier een lijstje wat we allemaal moeten aanpakken:

 • Trap van gelijkvloers tot zolder vervangen door een authentiek ogend exemplaar
 • Keldertrap die er nu nog niet is plaatsen
 • Vloeren vervangen op alle verdiepingen + plinten plaatsen
 • Keuken plaatsen
 • Badkamer plaatsen
 • Terrassen aanleggen
 • Alle muren en plafonds schilderen
 • Alle stopcontacten en schakelaars afwerken
 • Een deurbel plaatsen (hoe hebben de vorige eigenaars 8 jaar zonder bel geleefd???)
 • Binnendeuren plaatsen
 • Ramen en voordeur schilderen
 • Moulures op de plafonds vervangen en lambriseringen op enkele muren plaatsen

Als dat alles klaar is kan het leukste werk beginnen want we hebben heel wat vierkante meters in te richten met nieuwe meubels. Enkele grote stukken zoals onze boekenkast hebben we in ons appartement laten staan, en sommige gingen richting kringloopwinkel dus we kunnen helemaal met een schone lei ons nieuwe interieur opbouwen.

We weten dus wat gedaan de komende maanden 🙂