Ons plukterras in klaar!

Ons nieuwe huis ligt midden in de stad en ook nog eens op een hoek waardoor we jammer genoeg geen tuin hebben. Omdat we toch iets van groen wilden hebben we van elke vierkante centimeter plat dak een terras gemaakt, zo ontstonden er twee groene plekjes, eentje op de eerste verdieping en eentje een verdieping hoger. Het platte dakje op de eerste verdieping van nog geen twee meter breed op vier meter lang grensde aan de keuken en was tot dan zo’n typisch vergeten plekje waar je volle vuilniszakken zet. We wilden er met de keuken in de nabijheid een plukterras van maken met veel fruit en kruiden. En ook wel een plekje waar we in het groen konden ontbijten of lunchen.

Dakterras-antwerpen-01

Toen we de sleutel van het huis kregen was het zomerseizoen al ver op gang dus plantten we vooral aan met zicht op volgend jaar wanneer we onze eerste mini-oogst willen plukken. Daarom lijkt het terras nu nog wat kaaltjes want we hebben genoeg ruimte voorzien om de plantjes alle groei te geven. Omdat we niet echt wisten waar te beginnen hadden we veel hulp aan de gids van Groen van bij ons die zowat alle denkbare planten gebundeld hebben in handige info fiches. Zo wisten we meteen welke planten we waar konden plaatsen, want welke plant kan kan nu meer tegen schaduw en welke heeft volle zon nodig? Ook de windsterkte speelt bij dakterrassen een rol net zoals het soort aarde die elke plant nodig heeft. Het was ook de ideale leidraad om op voorhand eens alle mogelijke planten te overlopen voor we naar het tuincentrum trokken om er door het bos de bomen een beetje te zien.

Dakterras-antwerpen-01

Kruiden planten we volgend voorjaar aan, het fruit hebben we nu al aangeplant. We kozen voor kleine halfstam boompjes met als vruchten: appels (Rode Boskoop en James Grieve die mekaar goed bevruchten), pruim (Victoria) en een mini perenboompje. Daarnaast staan er struikjes met rode besjes (Jonkheer van Tets), frambozen (Tulameen) en  braambessen (Navaho). Achteraan staat een grote vijgenboom. Druiven stonden ook op ons lijstje maar die hebben we op het bovenste terras aangeplant omdat daar de hele dag zon op valt. Volgend voorjaar plannen we ook enkele potten met hangende aardbeitjes op te hangen.

Dakterras-antwerpen-01

Dakterras-antwerpen-01

De opbouw van het terras bestaat uit een aantal grote houten plantenbakken die meteen ook de balustrade vormen met onze buren, zo tuimelen onze dochtertjes niet op het koertje naast ons wat ook altijd handig is. De bakken bieden plaats aan gigantisch veel aarde waardoor we hopen dat de plantjes volgende lente goed gaan groeien en een mooie groene muur gaan vormen. Ook houden ze zo genoeg water vast in verhouding met bloempotten, zodat ze het overleven wanneer we in de zomer eens een weekje op vakantie zijn. Naast de bakken wilden we nog hier en daar een plant kunnen zetten en daar vonden we bij het Franse Bacsac een mooie oplossing. Zij maken zakken in kunststof materiaal die je ook al zijn ze goed gevuld makkelijk kan verplaatsen en ze zien er fantastisch mooi uit. Zo kunnen we heel flexibel planten verplaatsen op het terras zelf, of zelfs naar binnen om bijvoorbeeld te overwinteren, denk aan een citroenboompje.

Dakterras-antwerpen-01

Dakterras-antwerpen-01

Het vloeroppervlak van het terras hebben we aangelegd met witte Carrera marmer split. Dat zijn hele kleine stukjes steen die geen pijn doen aan je voeten. Samen met de wit geverfde houten bakken was het de bedoeling dat ze het terrasje een beetje ruimtelijker maken. De bistrot-stoelen en het tafeltje zijn van Fermob. Voor wie net als wij in de stad woont en wel wat groene inspiratie kan gebruiken is de blog van Floor een dikke aanrader, je vindt er een hele reeks tips waardoor je met kleine ingrepen de natuur in huis kan halen. Ze hebben ook een Floor Facebook pagina die de moeite is om te volgen met heel veel groene DIY projectjes en tips.

Dakterras-antwerpen-01

Dakterras-antwerpen-01

Dakterras-antwerpen-01

Dakterras-antwerpen-01

Dakterras-antwerpen-01

Dakterras-antwerpen-01

Dakterras-antwerpen-01

Dakterras-antwerpen-01

Dakterras-antwerpen-01

Dakterras-antwerpen-01

Dakterras-antwerpen-01