Charles & Ray Eames DSR Black

vitra-eames-rar-schommelstoel-met-donker-onderstel13

Dat we fan zijn van de Black collectie van Charles & Ray Eames schreven we al in een eerdere blogpost. Deze collectie steekt enkele klassiekers in een zwart jasje wat we enkel kunnen toejuichen. De RAR schommelstoel hadden we al en aan onze eettafel staan enkele DSW stoeltjes met zwart houten onderstel, en uiteindelijk konden we het niet laten de familie te vervolledigen door een iconische DSR stoel in huis te halen.

charles-and-ray-eames-black-dar-chair-04

De DSR stoel met draadvormig onderstel wat een beetje aan de Eiffeltoren doet denken is een van de meest iconische ontwerpen van Charles & Ray Eames. De Eames Plastic Chairs werden oorspronkelijk gemaakt van fiberglass ofwel glasvezel, de huidige stoelen zijn vervaardigd uit polypropyleen. Wie overigens fan is van de vintage versies is er goed nieuws want eind dit jaar brengt Vitra de DSR stoel opnieuw uit in fiberglass. Meer nieuws hierover kan je hier lezen.

charles-and-ray-eames-black-dar-chair-05

Twee tips om op te letten als je deze designstoelen wil kopen: We hebben ook enkele witte versies en die zijn jammer genoeg wat verkleurd doorheen de jaren. Hoe lichter de kleur hoe meer ze aan verkleuring onderhevig kunnen zijn, zeker als ze veel met UV licht in aanraking komen. We hebben onze witte stoelen met een paar jaar ertussen gekocht en je merkt duidelijk een verschil tussen de oudere en nieuwere. En een tweede tip voor wie net als ons de stoelen doorheen de jaren verzamelt: Recent heeft Vitra de zithoogte aangepast. Nu zijn bijna overal enkel de nieuwe versies te koop maar je checkt dus best goed welke versie je koopt als je ze wil matchen met stoeltjes die je misschien al enkele jaren hebt.

charles-and-ray-eames-black-dar-chair-06

charles-and-ray-eames-black-dar-chair-07