Design classic: de Wishbone Chair van Hans J. Wegner

In 1949 ontwierp de Deen Hans J. Wegner de Wishbone Chair die vanaf 1950 door Carl Hansen op de markt werd gebracht onder de naam CH24 en tot op de dag van vandaag nog steeds in productie is als een van de meest iconische design stoelen. De stoel was revolutionair in zijn tijd door het gebogen hout en de Y-vormige ruggesteun en was een van de stukken die het begin van het Scandinavische design markeerde zoals we het nu kennen.

Vele zien de stoel dan ook als dé ideale stoel omdat Hans J. Wegner met dit ontwerp de functionele noodzaak voor comfort en stabiliteit makkelijk vervult en daarbovenop ook nog eens een prachtig licht design heeft gecreërd.

De Wishbone Chair, ook wel Y-stoel (door z’n vorm) of CH24 genoemd was een van de eerste ontwerpen van Hans J. Wegner die hij bedacht in de eerste drie weken dat hij samen met Carl Hansen aan het werk ging. Het idee voor de stoel kreeg hij bij het zien van Chinese stoelen in afbeeldingen van Deense kooplui in China.

Ondanks het eenvoudige uiterlijk van de stoel zitten er 100 verschillende stappen in het productieproces. Zo bestaat de zitting uit 120 meter papieren koord dat met de hand geweven is.

De Wishbone Chair is verkrijgbaar in heel wat houtsoorten en ook in verschillende keurtjes. Zelf houden we erg van de beuken gezeepte versie omdat die een van de meest natuurlijke uitstralingen heeft.