Onze verbouwing: we zijn gestart!

Deze zomer vonden we ons droomhuis en na enkele weken plannen zijn de grote verbouwingswerken deze week gestart! Wat moest er gedaan worden? Eigenlijk alles. Het huis uit 1960 is weliswaar in een goede staat en perfect onderhouden door de vorige eigenaars. Maar omdat het nog in zijn volledige originele staat is (wat we net zo mooi vonden) mag het wel eens aangepast worden aan de huidige normen wat bijvoorbeeld isolatie betreft.

Het eerste wat we hebben aangepakt zijn de vloeren. Er lagen op het gelijkvloers overal tegels en zoals dat vroeger het geval was in elke kamer natuurlijk een andere soort. Deze wilden we graag vervangen door een houten vloer (ja we zijn blotevoetenmensen) die mooi doorheen het hele gelijkvloers ligt. Wat we niet hadden voorzien was dat we bij het verwijderen van de tegels niet alleen de waterleiding gingen kapot boren (leuk zo’n douche gelukkig was er net een hittegolf) maar ook de elektriciteit onder de vloer was in vergankelijke staat. De oorspronkelijke ijzeren buizen waren volledig verroest en vergaan waardoor de kabels op vele plaatsen helemaal bloot lagen. Dus hebben we ook dit volledig vernieuwd voor de vloer gechapt kon worden.

Deze week zijn ook de dakwerken gestart. En dat is meteen een van de grootste werken, want ons volledige dak is zo’n 283 vierkante meter groot. Het oorspronkelijke pannendak was niet ge├»soleerd en begon hier en daar wat slijtage te tonen. Omdat het mooie dakgebinte vanuit de woonkamer zichtbaar is en we dit ook zo willen houden konden we niet langs binnen isoleren dus besloten we meteen het hele dak te vervangen. Behalve de isolatiereden zijn we dan meteen ook zeker dat het dak goed is voor de rest van ons leven en kunnen we er ook enkele verbeteringen aan toevoegen zoals het plaatsen van Velux ramen.

Deze week werken de dakwerkers van dakwerken Smekens een kleiner deel aan een bijgebouw af als opwarmertje en volgende week beginnen ze met het huis zelf. Voorlopig verliep alles goed, op een verdwaalde stellingbuis na die even door ons raam naar binnen kwam gevlogen (scherven brengen geluk hopen we).

We besloten om de binnenkant van de ruimtes waar je het dakgebinte ziet, zoals hier in de bijbouw en ook in onze woonruimte, af te werken met houten planchetten. Het geheel, dus de balken en planchetten verven we dan achteraf wit. Zo willen we het authentieke karakter van het huis behouden maar het toch een frisse look geven.

Volgende week starten niet alleen de dakwerken aan het grote dak en worden de eerste pannen gelegd, maar komt ook onze houten vloer toe en gaan we het hebben over onze ramen, want ook deze gaan we allemaal vervangen.