Onze verbouwing: meer licht in huis met Velux dakramen!

Onze nieuwe woonkamer is een fantastische ruimte die in de hoogte doorloopt van het gelijkvloers tot het dak waar je het oorspronkelijke dakgebinte ziet. Enige nadeel: door de ramen komt er wel licht binnen, maar zelfs op een heel zonnige dag blijft het in deze grote ruimte net iets te donker. En zeker op een bewolkte dag (zoals we er in België best wel veel hebben) of naar de avond toe moet de verlichting al snel aangezet worden. De ramen worden sowieso vervangen door nieuwe exemplaren, maar wel volledig binnen dezelfde stijl en afmetingen. Dus het was de meest voor de hand liggende optie om meer licht binnen te halen via het dak. Wat opzoekingswerk leerde ons dat het installeren van Velux dakramen niet alleen voor meer licht kan zorgen maar ook best wel mooi is in de architectuur van het huis. Want langs de binnenzijde is het dak nu een groot element waar gerust wat afwisseling in aangebracht kan worden. Hier alvast enkele foto’s die we op Pinterest vonden toen we op zoek gingen naar voorbeelden hoe Velux dakramen in een woonruimte mooi tot hun recht kunnen komen (klik op de thumbnails om ze te vergroten).

Vooral zoiets als de voorbeelden hieronder hebben we in ons hoofd, maar dan met horizontale ramen in plaats van verticale.

Maar bij ons is er wel nog wat werk aan de winkel voor we van zo’n mooi resultaat kunnen genieten. Eerst en vooral moeten we beslissen waar we de ramen willen en voor welk formaat we willen gaan. Ons dak is in de woonkamer momenteel aan elke zijde opgedeeld in drie stukken met telkens een dikke steunbalk als afscheiding ertussen. het leek ons dus logisch om aan de zonnigste kant drie Velux dakramen te plaatsen. Dit is hoe het huis eruit zag wanneer we het kochten. In de woonkamer was er een soort van vals plafond gemaakt van rieten panelen. Wanneer we deze weg haalden werd het eigenlijke dakgebinte zichtbaar.

De balken van het vals plafond gaan er nog uit, de binnenkant werken we af met houten plankjes die we samen met het gebinte wit lakken. Een beetje zoals het dak van ons vorige huis eruit zag. En omdat we het dak vrij maken is er nu dus plaats voor dakramen. Hieronder een van de drie stukken waar we graag een dakraam in hadden geplaatst.

Omdat deze 6 meter hoog komen te zitten is het noodzakelijk dat ze vanop afstand bestuurd kunnen worden. Daar heeft Velux heel slimme oplossingen voor want met hun Integra dakramen kan je zowel het raam vanop afstand openen en sluiten alsook de gordijnen bedienen. Het systeem bestaat in een versie die elektrisch aangedreven is en ook in een versie die werkt op zonne-energie door middel van een ingebouwd zonnepaneel. Dat laatste lijkt in ons geval de beste optie want de ramen komen hoog te zitten op een plek waar momenteel geen elektriciteit voorzien is.

De dakramen kunnen openen is op deze plek geen overbodige luxe want het is net daar in de nok van het dak waar de warmte zich in de zomer zal ophopen. Ook voor die warmte lijkt het ons essentieel dat we via geïntegreerde gordijnen het binnenvallend zonlicht kunnen afblokken. En wat als de ramen open staan en het begint te regenen? Dan sluiten ze zichzelf dankzij een ingebouwde regensensor.

De Integra ramen hebben bovendien  het voordeel dat ze compatibel zijn met Velux Active. Dat is een systeem waarbij slimme sensoren voortdurend de temperatuur, de vochtigheid en het CO2-gehalte van het huis in de gaten houden en autonoom beslissen om de ramen of gordijnen te openen of te sluiten om zo een gezonder binnenklimaat te creëren. De Integra ramen komen met een control pad om ze te bedienen maar met het Active systeem kan je bovendien blijkbaar alles volgen en bedienen met je smartphone. Leuk!

Behalve de dakramen in onze woonkamer is er ook nog een slaapkamer waar we meer licht willen binnenhalen. Omdat het raam daar vlak boven het bed van ons zoontje komt te zitten lijkt de optie Energy & Silence ons wel iets. Dat is een type Velux raam waar het geluid van de regen voor de helft minder is dan bij de klassieke dakramen. Het is misschien maar een detail maar in een slaapkamer is het best wel fijn als het wat stiller is. Weet je zelf nog iets waar we op moeten letten voor we de dakramen bestellen, laat het ons dan zeker weten. Wordt vervolgd!