Onze verbouwing: nieuwe ramen

Toen we ons huis afgelopen zomer kochten was het meteen duidelijk dat de ramen aan vervanging toe waren. Gebouwd in 1960 waren alle houten ramen nog origineel en bevatten ze dus allemaal enkel glas. Om beter te isoleren en ook wel wat inbraakbestendiger te zijn stonden nieuwe ramen dus hoog op ons verlanglijstje.

Een hele klus wel want er moesten maar liefst 24 ramen vervangen worden. We vroegen een offerte bij drie ramen makers en die lagen qua prijs eigenlijk heel dicht bij elkaar. We kozen uiteindelijk voor Ramen Engels omdat deze er qua afwerking en design wel wat bovenuit staken.

Omdat we heel erg houden van het oorspronkelijke ontwerp van het huis wilden we graag zo dicht mogelijk bij de originele ramen blijven. Hout was een evidente keuze, de kleur ook, alleen de stijl was even twijfelen. Ramen Engels heeft voor klassiekere huizen twee profielen die beide even mooi zijn: Retro en Oud-Vlaams. Het is uiteindelijk de Retro stijl geworden en eenmaal de ramen werden geplaatst waren we heel gelukkig met onze keuze.

De uiteindelijke plaatsing duurde een kleine week en het was er eentje vol vreugdesprongetjes want het huis werd er raam voor raam alleen maar mooier op.

De authentieke stijl van het huis is mooi behouden en de kwaliteit van de nieuwe ramen is uiteraard een enorme verbetering. In onze eetplaats is nog een groot PVC raam dat enkele jaren geleden is geplaatst en we niet vervangen hebben omdat dit toch al dubbel glas was, maar daar hebben we nu enorm veel spijt van want het verschil met de nieuwe ramen is immens groot. De offerte om dit alsnog te laten doen is ondertussen al aangevraagd πŸ™‚

Hieronder een foto van een detail van de Retro ramen. Het leuke aan Ramen Engels vonden we dat ze echt meedenken met je project en niks over het hoofd zien. Zo toonden ze ons dat de plaats tussen de twee glaspartijen, waar je doorgaans het aluminium frame ziet, ook zwart gemaakt kan worden. Zo ziet je houten raam er net iets authentieker uit.

Heel wat van onze nieuwe ramen bevatten kleinhouten, dat zijn van die latjes op het raam. Je ziet bij renovaties vaak dat ze tussen het glas worden gestoken wat makkelijker is om de ramen te wassen, maar daarbij boet je meteen ook heel wat in op het uitzicht ervan, want zeker van dichtbij zijn de kleinhouten op het glas toch wel een pak mooier.

Van de oorspronkelijke ramen hebben we er een aantal bewaard. Enkele zullen dienen als raam voor onze boomhut, een projectje voor volgende lente, en enkele oude terrasdeuren gaan we herzagen om als binnendeur te laten dienen. Nog heel wat werk dus πŸ™‚