Onze verbouwing: de Velux dakramen zijn geplaatst!

Dit is er eentje waar we hard naar hebben uitgekeken: onze dakramen van Velux zijn geplaatst! We hebben een fantastisch huis gekocht, alleen was de lichtinval niet overal optimaal. Zeker in de woonkamer was er nood aan meer licht. Omdat deze ruimte onder het dak ligt en we de bestaande raampartijen niet konden vergroten waren Velux dakramen de beste oplossing om meer zon in huis te halen.

We plaatsten drie horizontale ramen van 134cm op 94cm (UK04) in de nok van het dak langs de zijde waar de zon het langste schijnt. Het horizontale formaat en het aantal dakramen hebben we bepaald in functie van de balkenstructuur aan de binnenzijde van het dak. Deze laten we zichtbaar in de afwerking dus diende het daar ook een beetje mooi uit te komen. Van het formaat zijn we alvast heel tevreden, van zodra de openingen in het dak waren gemaakt zag je meteen hoe groot het verschil qua lichtinval is.

Het plaatsen zelf verliep vlotjes, op één dag tijd zaten alle dakramen op hun plaats. Eenmaal het kader is bevestigd klikt het raam er simpelweg in.

Omdat de dakramen meer dan 6 meter hoog komen zitten is het noodzakelijk dat ze vanop afstand bestuurd kunnen worden. Daarom namen we Integra dakramen die je van op afstand kan openen en sluiten en je kan de gordijnen ook van op de begane grond bedienen. Het systeem bestaat in een versie die elektrisch aangedreven is en in een versie die werkt op zonne-energie door middel van een ingebouwd zonnepaneel. Dat zonnepaneel kan je op de foto hieronder mooi zien. Ten opzichte van het raam is het heel subtiel en zelfs niet zichtbaar wanneer je de ramen vanuit de tuin bekijkt.

Ook het gordijn heeft zijn eigen ingebouwde zonnepaneel, dat is het zwarte vlakje aan de binnenzijde van het raam op de foto hieronder.

Het is misschien maar een detail maar we waren heel blij dat de dakpannen die we hadden uitgekozen van kleur pasten bij de kleur van de dakramen aan de buitenzijde. Die worden namelijk standaard in antraciet gemaakt en bij rode pannendaken valt dat net iets meer op dan wanneer je donkerdere pannen neemt.

Hieronder zie je de drie dakramen van de woonkamer op een rijtje. Omdat ze net op de plaats zitten waar de warmte zich in de zomer zal ophopen is het fantastisch dat we ze vanop afstand kunnen openen. Meer nog, dankzij het Velux Active systeem kunnen we de ramen automatisch laten openen wanneer de temperatuur in huis oploopt. Fel zonlicht kunnen we dan weer buiten houden door de gordijntjes toe te doen met een druk op de knop. Begint het plots te regenen, dan sluiten de ramen zichzelf dankzij een ingebouwde regensensor. Leuk, en zeker omdat je dit alles ook kan volgen en bedienen met je smartphone.

Achteraan het huis plaatsten we nog een Velux dakraam in een kinderkamer. We kozen er voor om hetzelfde formaat te gebruiken om wat eenheid te creëren. Het was ook een beetje afwachten wat het visuele effect zou zijn om in ons oud uitziende dak plots moderne dakramen te zien maar daar zijn we heel tevreden over. Ze passen perfect in de authentieke architectuur van het huis.

Langs de binnenzijde van de woonkamer werken we de balkenstructuur binnenkort af door alles wit te lakken. Behalve de extra lichtinval zijn we ook heel gelukkig met het feit dat de dakramen het dakgebinte architecturaal interessanter maken door het grote dakvolume te onderbreken.

Omdat het in België wel al eens wil regenen namen we de optie Energy & Silence. Dat is een type Velux raam waar het geluid van de regen voor de helft minder is dan bij de klassieke dakramen.

Binnenkort tonen we zeker het resultaat van de ramen aan de binnenkant van onze woonkamer wanneer alles mooi is afgewerkt. Ondertussen gaan we aan de slag met alle slimme snufjes van het Velux Active systeem zodat we daar meteen ook wat meer over kunnen vertellen.