Tijd voor Tuintafels

De zomer is in het land en wat is nu leuker dan tijdens heerlijk warme dagen buiten te leven. Daarom maakten we een blogpost met onze favoriete design tuintafels waarrond we met plezier zouden eten maar ook werken in deze tijden van corona waarin we meer thuis werken dan op kantoor.

Het Belgische Extremis is al even een van de voorlopers wat design tuinmeubelen betreft. Hun  Extremis Hopper Picnic is een ontwerp van oprichter Dirk Wynants die een variant wilde maken op de alom bekende picknicktafel. Hij nam het basisconcept ervan en verbeterde wat er beter kon. Zo moet je bij deze versie niet over de bank klimmen om een plaats te nemen maar kan ze er aan de zijkant makkelijk aanschuiven. Los van een beter gebruiksgemak ziet de tafel er uiteraard ook een pak beter uit. Het frame van gegalvaniseerd staal of gegalvaniseerd aluminium met poedercoating voelt ondanks zijn robuustheid uiterst licht aan. Op de tafel en de banken kan Iroko hout of Hellwood gelegd worden. Iroko hout heeft wat weg van teak, terwijl Hellwood wat donkerder is

De Hopper Picnic is verkrijgbaar in met een lengte van 180, 240, 300 en 360 centimeter en biedt plaats aan respectievelijk vier, zes, acht of tien personen.

De Extremis Virus Picknicktafel is ook door Dirk Wynants ontworpen als antwoord op de trend van het steeds compacter wonen. Want wie in stedelijkere gebieden woont heeft vaak een compactere buitenruimte waarbij veel van de ruimte zoals balkons en terrassen vaak niet optimaal gebruikt worden. De Virus Picknicktafel is zijn oplossing om compacte buitenruimtes sfeervol en efficiënt in te delen. De tafel bestaat uit drie, vier of vijf zitjes die op een zo klein mogelijke oppervlakte ontworpen zijn.

De Extremis Picknik komt voort uit een samenwerking Wynants & Xavier Lust en werd ook ontworpen met de evolutie naar kleinere buitenruimtes in de stad. Het Picknik ontwerp is dan ook eerder gemaakt voor twee personen en wordt gefabriceerd uit één stuk aluminium, dat zorgvuldig gevormd is. Het is dan ook het design wat dit stuk zo fantastisch maakt, want ook wanneer het niet in gebruik is is het door zijn mooie sculpturale vorm een meerwaarde op elk terras.

Dirk Wynants wilde graag een elegant meubel dat licht, stevig en praktisch zou zijn. Hij kwam al snel tot de conclusie dat de Picnik gemaakt moest worden van aluminium, maar besefte meteen dat hij hiervoor de benodigde kennis miste. Daarom zocht hij de samenwerking met Xavier Lust, wiens Le Blanc Bank op vergelijkbare wijze gemaakt is. Door het open frame is het meubel stapelbaar, wat het transport heel ecologisch verantwoord maakt.

Ruim twintig jaar geleden lanceerde Extremis haar eerste meubel, de Gargantua Picnic. Deze verstelbare picknicktafel bleek een schot in de roos. Nu heeft Extremis een lichtere variant van de Gargantua Picnic gelanceerd, de Extremis Pantagruel Picnic. Deze picknicktafel is niet verstelbaar, maar heeft wel het kenmerkende design overgenomen. Dat betekent een gemakkelijke instap, een robuust frame, een stijlvol houten blad en een draaibaar plateau.

De tafel heeft plaats voor 8 tot 12 personen aan tafel en meet een diameter van 227 centimeter.Het frame is gemaakt van gegalvaniseerd staal of gelakt aluminium.

De HAY Palissade Tafel is een recent ontwerp van Ronan & Erwan Bouroullec. De Palissade serie is het resultaat van een tweejarig designproces waarin uitvoerig is gezocht om ontwerpen te maken die het lichaam in balans te brengen. De tafel heeft een rechthoekig blad met een kenmerkend geometrisch design van lijnen. Aan de lange zijden wordt het blad naar beneden toe afgerond. De tafel is gemaakt van elektrolytisch verzinkt staal en voorzien van een speciale poedercoating. Deze materiaalkeuze maakt de tafel licht, sterk en geschikt voor gebruik buitenshuis. De tafel is uitgevoerd in vier kleuren: sky grey, antraciet en olijfgroen.

De The Bended Tafel is een ontwerp van Wünder die bekend staan om hun minimalistische ontwerpen vol eenvoud. Zo ook in het design van deze tafel want The Bended is net als de bijhorende bank The Bench gevormd van één enkele aluminiumplaat met vakkundig gelaserde inkepingen. Het resultaat is een mooie sculpturale combinatie die zich makkelijk in elke omgeving laat plaatsen.

The Bended Tafel is 220 centimeter breed, 80 centimeter diep, 73 centimeter hoog en is standaard verkrijgbaar in vier kleuren.

Datzelde Wünder ontwierp met The Table nog zo’n design met als motto: eenvoud siert. Deze tuinbank is uitgepuurd tot de essentie, zijn afwerking van het hout in combinatie met de stalen buizen zorgt voor een strakke look. De eettafel biedt ruimte voor 8 tot 12 personen. Het tafelblad en de bankjes zijn gemaakt van onbehandeld afzelia hout. Het onderstel is van staal met een laag poedercoating.