Vitra miniatures collectie: RAR Rocking Chair

Toen ik recent Vitra hun designmuseum bezocht vond ik een prachtige poster in de museumwinkel van hun gigantische stoelencollectie. Eenmaal thuis leek het me fijn die te combineren met een van hun miniatuur modelletjes.

Al meer dan twee decennia lang maakt het Vitra Design Museum namelijk miniatuurreplica’s van de mijlpalen in meubeldesign uit zijn collectie. Daarin vind je zowel ontwerpen van Vitra zelf als van andere meubelmakers. Zo hebben ze ondertussen al 63 designklassiekers in miniatuurvorm gegoten. Een mooie collectie om te verzamelen, ook al is het er maar eentje per jaar, want de prijs benadert soms deze van hun grote Vitra stoelen.

Ik koos voor de RAR Rocking Chair van Charles & Ray Eames uit 1948 en nog steeds een van hun meest iconische ontwerpen.

De stoelen, die precies een zesde van de grootte van de historische originelen zijn, zijn volledig op schaal en geven zelfs de kleinste constructie-, materiaal-, en kleurdetails nauwkeurig weer. De authenticiteit van de meubels reikt zelfs tot de natuurlijke draad van het hout, de reproductie van schroeven en de minutieuze handwerktechnieken. Zo hebben ze bij deze versie het fiberglass materiaal heel mooi weergegeven.

De miniatuur RAR komt in een mooi houten doosje wat op zich een leuk object is om het stoeltje op te plaatsen.