Gras maaien met de Automower van Husqvarna

Bij ons nieuwe huis kwam ook een nieuwe tuin wat voor ons stadsmensen een fijne uitdaging was. Deze zomer besloten we na bijna een jaar renoveren om die ook eens onder handen te nemen. Een eerste werkje waar heel wat tijd in kroop was het maaien van het gras. De eerste drie keren was het fijn maar deze zomer groeide ons gras zo snel dat dit een wekelijkse klus werd waar we al gauw een halve dag aan bezig waren.

Een robotmaaier leek ons een goede oplossing om wat tijd te besparen dus deden we wat opzoekingswerk en kwamen we bij het Zweedse merk Husqvarna uit. In onze buurt is Tuincenter Van Bael een dealer van Husqvarna waar we eens langs gingen voor informatie en dat was voor ons als gras-leken best wel nodig.

Er bestaan heel wat robotmaaiers en de beste voor je tuin kiezen is dan ook een hele klus. Net daarom vonden we het heel fijn iemand te hebben die ons hierin wegwijs kon maken. De graspartij in onze tuin is niet gigantisch groot maar wel heel grillig van vorm, met enkele bomen erin, veel hoekjes en kantjes en ook wel wat hellingen en trapjes. We wonen in een bos waardoor er vaak veel takjes en dennenappels liggen. Onze nieuwe robotmaaier diende dus letterlijk tegen een stootje te kunnen.

 

Het lijkt alsof robotmaaiers pas recent zijn uitgevonden maar Husqvarna is daar blijkbaar al 20 jaar mee bezig en ontwikkelde in al die jaren wat best wel de meest geperfectioneerde en kwalitatieve robotmaaiers genoemd mogen worden. Hun maaiers navigeren zonder probleem door nauwe doorgangen, over ruw terrein en steile hellingen. Dus ideaal voor onze bostuin. Het merk is niet voor niks ontstaan in Zweden waar de natuur ook wel wat ruwer is dan bij ons.

Een robotmaaier maait overdag en/of ‘s nachts, bij regen of zonneschijn, dat wisten we dus niet. Je laat die dus gewoon zijn ding doen volgens het principe dat hij constant aan het werk is en enkel de topjes van het gras afmaait. De grassnippers vallen gewoon op de grond en vormen dan weer voeding voor het gras wat zorgt voor een mooi en gezond gazon (in het Engels wordt deze functie ook wel “mulching” genoemd.) Dit in tegenstelling tot klassiek maaien waarbij je om de zoveel tijd het te hoge gras afmaait en op een composthoop gooit. Bovendien zou het mosvorming voorkomen wat in onze bosrijke tuin wel mooi is meegenomen.

Het tuincentrum raadde ons de Automower 315X aan gebaseerd op de grootte van onze tuin. Hieronder lees je onze ervaring met dit model tijdens de eerste maand dat we hem hebben aangeschaft. Kijk ook gerust eens op hun website om andere modellen te zien, er zijn er heel wat. Ze hebben ook een handige tool die op basis van je adres en Google’s satellietbeelden kan berekenen hoe groot je tuin is en welk type robotmaaier je nodig hebt.

Het terrein waar de Automower moet werken dien je af te bakenen met begrenzingsdraden. Zo weet het toestel waarbinnen hij zijn ding mag doen. Een ingebouwd GPS-systeem registreert daarenboven welke delen van de tuin gemaaid moeten worden en past zijn maaipatroon daarop aan. Dit zorgt voor een geoptimaliseerde gazondekking en een uitstekend maairesultaat.

Ook bomen of andere obstakels binnen het terrein moeten afgebakend worden met dezelfde begrenzingsdraad. Binnen dat gebied beweegt de maaier in onregelmatige patronen zodat er geen lijnen of maaipatroon in het gras ontstaat. Door de grillige vorm van onze tuin waren we wel wat nieuwsgierig of hij wel alle stukken zou vinden en niet steeds hetzelfde parcours zou volgen en het was opmerkelijk hoe de Automower op twee dagen tijd van ongemaaid gras naar een perfect gemaaid gazon ging in alle hoekjes en kantjes.

Dankzij een ingebouwde timer kan je per dag maximaal twee momenten aanduiden wanneer je de Automower wil laten maaien. Zo kan je bijvoorbeeld beslissen om hem niet te laten maaien tijdens weekends of op woensdagnamiddag wanneer de kinderen in de tuin willen spelen. Het menu werkt heel intuïtief. De installateur had deze voor ons ingesteld maar je hebt er niet eens een handleiding voor nodig om aanpassingen te doen. Ook de installatie van de begrenzingsdraad en het laadstation hebben we door Tuincenter Van Bael laten doen. Je kan het ook zelf aanpakken maar met onze grillige tuin met veel obstakels leek het ons beter professionele hulp te krijgen.

Onze tuin is geen mooi rechthoekig lapje grond maar heel grillig van vorm met daarbovenop een hele hoop bomen en andere obstakels om te overwinnen. Volgens Husqvarna heeft een Automower een minimale doorgang van 60 cm nodig en dat lukt inderdaad. Door sensoren is hij in staat objecten te detecteren. Botst hij ergens tegenaan dan stoppen de messen met roteren. De grasrobot stopt en keert zich om om een andere kant uit te rijden.

Ook ongelijkmatige ondergronden kan hij goed aan door zijn krachtige motor en goede grip banden. Hellingen tot 40% vormen geen probleem. Maar hij is ondanks zijn krachtig vermogen ook wel klein genoeg om mooi de vorm van de bodem te volgen. Grotere robotmaaiers hebben soms de neiging om bij bulten in de grond het gras op die plek te scalperen maar de Automower volgt dus mooi het grondoppervlak.

De maaihoogte konden we trapsgewijs instellen van 2 tot 6 cm. Op de foto’s is het gras op de middelste stand gemaaid en hebben we nog niet zo’n mooi dik grastapijt omdat we pas begin deze zomer gras hebben gezaaid. Hier en daar moet het nog wat dichtgroeien.

De Automower werkt op een accu die hij om de zoveel tijd gaat opladen in het laadstation. Hij kan een dik uurtje het gras maaien waarna hij een uurtje gaat opladen. Dat doet hij helemaal automatisch. Het laadstation kan je hieronder zien. Het is gelukkig heel subtiel en valt helemaal niet op in onze tuin.

In tegenstelling tot een normale grasmachine is zo’n Automower heel stil. Als je er vlakbij staat hoor je wel dat hij aan het maaien is maar vanop enkele meters hoor je quasi niets meer. Ook leuk voor je buren want zo’n robotmaaier is de hele dag in de weer.

Omdat zo’n robotmaaier best wel wat kost en buitenshuis aan het werk is hebben ze wat veiligheden ingebouwd om diefstal te vermijden. Zo vraagt hij steeds een gepersonaliseerde pincode wanneer je het menu wil bedienen. Wanneer je het toestel van de grond heft zonder die code in te geven gaat het alarm af. En via de app kan je met je smartphone ten allen tijde traceren waar het toestel zich bevindt.

Omdat we kindjes en huisdieren hebben waren we wel wat bezorgd over de veiligheid. De Automower 315X is uitgerust met 3 messen op een roterende schijf in het midden van het chassis. Deze mesjes zullen door het ronddraaien van de schijf naar buiten slingeren om het gras te maaien. Komen ze in aanraking met kleine objecten zoals dennenappels, takjes, steentjes of speelgoed, dan slaan ze automatisch naar binnen. Op deze manier wordt voorkomen dat messen, de maaier en het object veel schade oplopen. Ook wordt hiermee voorkomen dat stukken van het mes afbreken, deze op het gazon blijven liggen, en in de toekomst letsel aan mens en dier kunnen veroorzaken.

Als de Automower wordt opgetild van de grond, stopt hij automatisch met maaien. Daarnaast zijn de mesjes centraal geplaatst dus ver van de buitenste rand van de machine. Als de robotmaaier een obstakel tegenkomt dan stopt hij en gaat hij verder in een andere richting. We hebben het zelf uitgetest en hebben ondervonden dat een kleiner object zoals een dennenappel gewoon wordt overreden, maar van zodra het object iets groter is stopt hij meteen en draait hij de andere richting uit. Ook voor de tuinslang stopte hij meteen, maar het is wel aan te raden om het gazon zo vrij mogelijk van obstakels te houden.

Husqvarna ontwikkelde ook een app waarmee je via je smartphone je Automower kan besturen. Wat we er vooral handig aan vinden is dat we veel functies via onze smartphone kunnen bedienen, zoals de timer. Of dat we wanneer er bezoek is de Automower even kunnen pauzeren.

We hebben de Automower 315X nu enkele weken en zijn er tot nu toe heel tevreden van. Hij doet wat hij moet doen, voelt heel robuust en kwalitatief aan, is makkelijk te bedienen en is subtieler aanwezig in de tuin dan we hadden verwacht. We hebben ons in het tuincentrum nog een beetje laten gaan met andere tools voor de tuin maar daarover later meer!