Bye bye blaadjes dankzij onze Husqvarna bladblazer

De herfst is in het land en we zullen het geweten hebben. Deze week voorspellen ze volop regen en wind en we merken het meteen in de tuin. De regen was meer dan welkom voor ons nieuwe gras en de wind doet al goed zijn werk om het bladeren te laten regenen.Toen we in september vorig jaar ons nieuwe huis kochten hebben we de tuin in die eerste herfst links laten liggen om ons volop te concentreren op de verbouwing. Met als gevolg dat er zich een gigantische hoop bladeren opstapelde die we pas in de lente hebben opgeruimd. Mijn idee dat de bladeren gedurende de winter uit zichzelf wel gingen afbreken was iets positiever dan de werkelijkheid want veel soorten bleven gewoon liggen wat uiteindelijk maar een vies boeltje werd. Dus hadden we in de lente verschillende dagen nodig om de volledige tuin op te ruimen en alle bladeren richting composthoop te harken.

Dit jaar hebben we het iets beter aangepakt. Een hark is fijn maar in een tuin van 3000m2 met 130 bomen ben je er wel even mee bezig. Dus vonden we de ideale oplossing: een bladblazer. Toen we in het tuincentrum onze robotmaaier gingen bestellen hebben we er meteen een bladblazer van Husqvarna bij besteld en die hebben we de laatste weken en zeker deze week goed kunnen uittesten.

Want in plaats van af te wachten tot wanneer alle bladeren van de bomen zijn gedwarreld ruimen we ze nu om de paar dagen op. Dat neemt ’s avonds na het werk hoogstens een tiental minuutjes in beslag en zo blijft de tuin de hele herfst proper. Onze tuin heeft een stuk bos en grote struikpartijen dus in eerste instantie blazen we de bladeren gewoon het bos in. Wanneer er veel zijn gevallen blazen we ze op een hoopje die we dan met een kruiwagen richting composthoop brengen.

Husqvarna heeft verschillende soorten bladblazers waaronder ook een hele hoop voor professionelen. We vonden deze met een accu het handigst omdat we ze maar occasioneel gebruiken en we dat dan wel snel en zonder gedoe willen doen. Onze keuze viel op het 525iB model met accu. Het toestel zelf is ergonomisch gebouwd waardoor het makkelijk in de hand ligt en heel fijn is om mee te werken. Ook is het een vrij stil toestel wat leuk is voor onze eigen oren maar ook voor die van de buren. De accu zorgt ervoor dat we het toestel instant kunnen gebruiken wanneer we het nodig hebben en gaat wanneer we non-stop blazen zo’n 20 minuten mee wat voor ons al vrij lang is om bladeren bijeen te blazen.

We kochten nog twee andere toestellen van Husqvarna die ook op dezelfde accu’s werken en hebben voor de drie toestellen twee accu’s en een lader. Omdat we de toestellen, een kettingzaag, snoeischaar en bladblazer, nooit op hetzelfde moment gebruiken hebben we dus energie van twee accu’s per toestel wanneer we ermee aan het werk gaan. Bij Husqvarna koop je immers de accu’s en oplader los van de toestellen wat handig is want zo kan je ze voor alle toestellen gebruiken en bespaart het je plek.

We kozen voor een Bli200 accu en de lader die we gebruiken is het QC330 model. Handig aan de batterijen is dat ze een 3-LED laadindicator hebben waardoor we makkelijk zien hoeveel energie ze nog hebben.

Behalve bladeren blazen we er in onze tuin ook vlotjes dennenappels, eikels en kleine takjes mee weg wat handig is om het gazon vrij te houden van kleine obstakels voor onze Automower. Deze rijdt er wel vlotjes over maar we vermoeden dat de mesjes sneller gaan verslijten wanneer hij dennenappels moet doorklieven in plaats van gras.

Het grootste voordeel aan de bladblazer vonden we de tijd die we winnen in vergelijking met harken en de fysieke inspanning die wel een pak minder is. Een bladblazer is geen licht toestel maar langer dan 10 minuutjes zijn we er nooit mee in de weer.

Wat we zelf ook handig vonden is dat we met de bladblazer heel snel het terras kunnen schoonvegen. Zeker plekjes waar we moeilijker aan kunnen zoals onder de terraszetels of tussen bloempotten worden meteen schoon geblazen. We hebben ons ook laten vertellen dat je met de bladblazer ook makkelijk sneeuw kan ruimen waar we al heel erg naar uitkijken om dat ook eens te testen.