Onze drie favoriete Cassina meubelstukken van Charlotte Perriand

Deze maand startte in Parijs een prachtige expo in de Fondation Louis Vuitton over het werk van Charlotte Perriand. De ontwerpster die tien jaar mee aan interieurs en meubilair werkte van Le Corbusier en Jeanneret en zeer onterecht lang uit de schijnwerpers bleef.

Want iconische meubelstukken zoals de Chaise Longue of de Fauteuil Pivotant mochten dan al onder de naam LC1, LC2, LC3, LC4 en LC7 op de markt komen waarbij LC verwijst naar Le Corbusier, het was uit Perriand’s hoofd dat de ontwerpen kwamen. De meeste van die designs zijn tot op de dag van vandaag in productie bij het Italiaanse designlabel Cassina. We selecteerden drie iconische ontwerpen van Perriand’s hand.

De Cassina LC reeks is ontworpen in 1928 en is nu bijna 100 jaar later gerust een iconisch design te noemen. De reeks is door de toen piepjonge Perriand ontworpen wanneer ze pas aan het werk was in het atelier van Le Corbusier en Jeanneret. De LC2 fauteuil is ongetwijfeld de klassieker van de reeks maar zelf zijn we fan van de LC3 modellen die lager en breder zijn waardoor je er makkelijker in onderuit kan zakken.

Zowel de LC2 als LC3 reeks bestaan uit zetels van fauteuil tot driezit die zich kenmerken door hun herkenbare frame van verchroomd staal wat de kussens bij elkaar houdt. Oorspronkelijk was het frame chroom, nu is het verkrijgbaar in allerlei kleuren: zwart, grijs, lichtblauw, groen, taupe, ivoor en bruin.

Nog zo’n klassieker is de LC4 Chaise Longue. Hoewel hij al voor het eerst in 1929 werd tentoongesteld, kwam het grote succes pas toen Cassina het ontwerp uitgaf vanaf 1965. De LC4 staat bekend als de perfecte chaise longue omdat je de lighoek kan aanpassen hoe je maar wil en zo je persoonlijke perfecte positie kan bepalen.

De LC7 Armstoel werd door Cassina uitgebracht in 1978. Charlotte ontwierp de stoel al in 1927 voor haar appartement in Parijs. Deze smalle armstoel, ook nog eens draaibaar, is ideaal voor een klein appartement. Wat meteen opvalt is de arm/rugleuning die verdwijnt in het rond gevormde kussen, dat u als het ware omhelst. Het stalen onderstel met vier poten is uitgevoerd in verchroomd staal, maar is tegenwoordig ook verkrijgbaar in een van de volgende kleuren in semi-gloss: grijs, lichtblauw, groen, bruin, mud, ivory en zwart.

Meer design meubelen kan je bekijken op de website van MisterDesign.