De iconische lampen van Tom Dixon

Ontwerper Tom Dixon startte in 2002 zijn eigen label onder dezelfde naam in London en kennen we sindsdien van zijn ondertussen iconische lampen. Het parcours van Dixon is op zich al impressionant want als autodidact kwam hij aan het hoofd te staan van het ontwerpteam van Habitat en ging hij later aan de slag voor de Finse meubelfabrikant Artek. Tom Dixon is bekend geworden met de Copper Shade lampen. Aan de binnenkant van de bol is een dun laagje koper aangebracht. Hierdoor geeft de lamp een uniek en warm licht.

Maar het bekendst is zijn Beat lampenfamilie waarbij Dixon zich liet inspireren door traditionele Indiase watervaten en bronzen potten en pannen. Doordat elke lamp hand gesponnen is, is elke vorm uniek. Iedere lamp uit de Beat Light lampenfamilie wordt dan ook door ambachtslieden uit India met de hand gemaakt. En de specifieke slagtechniek zorgt voor de prachtig geschubde afwerking van de binnenkant. De Beat familie bestaat uit vijf leden die elk apart verkrijgbaar zijn, maar ook perfect gecombineerd kunnen worden opgehangen: Stout,  Fat, Wide, Waist, Flat en Tall met ieder hun eigen karakteristieke vorm. De lampen worden gemaakt in de kleuren; zwart, wit, messing en grijs.

Om de lampen te combineren bracht Tom Dixon specifieke hangsystemen uit, zowel om ze op een lijn te hangen als in een ronde groep.

Na het succes van de Beat hanglampen werden er ook varianten gemaakt zoals de Beat Wall wandlamp. De lamp is verkrijgbaar in zwart en geborsteld messing en is voorzien van een geïntegreerde dimmer.

De Beat Table is de tafellamp variant die we ook erg mooi vinden.

De Zweedse ontwerpsters Sofia Lagerkvist en Anna Lindgren van Front ontwikkelden voor Tom Dixon de Melt hanglamp. Technologie en vorm zijn in dit ontwerp met elkaar versmolten tot een lamp met een betoverend karakter. De Melt Hanglamp is overdag weerspiegelend maar ’s avonds wanneer je het licht aanzet transparant. De lamp doet, wanneer deze aanstaat denken aan verhit glas door glasblazen. De lamp is verkrijgbaar in chrome, koper, goud en de donkergrijze ‘Smoke’ kleur en is gemaakt van polycarbonaat. Polycarbonaat is stevig, helder en transparant materiaal dat in tegenstelling tot veel andere kunststoffen hoge temperaturen aankan.

Een heel ander ontwerp is de Stone wand- en plafondlamp waarbij marmer en messing gecombineerd worden tot luxueus uitstralende verlichting. Het marmer in dit ontwerp is geproduceerd in India en is één van de oudste en mooiste marmersoorten ter wereld.

Binnen dezelfde familie is ook de Stone hanglamp gemaakt. Net zoals bij de wandlamp komen de donkere aders die door het marmer lopen, extra uit wanneer de lamp aan staat. Door de kleinere afmeting zijn de Stone hang- en wandlamp heel populair om bijvoorbeeld in de hal te gebruiken.