Onze favoriete designs van Hay

Wie Hay zegt denkt meteen aan puur en eenvoudig modern Zweeds design. Geen gekke dingen of overbodige franjes bij het steeds groter wordende merk wat Rolf & Mette Hay in 2003 introduceerden. Aan de basis ligt het maken van hoog kwalitatieve producten, aan een redelijke prijs. Daarbij werken ze steeds met verschillende designers. Dit zijn enkele van onze favoriete stuks.

Zoals de Woody kasten, een rekkensysteem wat in een hoge en lage uitvoering bestaat. Het meubel heeft geen voor- of achterkant waardoor je het ook als een mooie afscheiding kan gebruiken. We zijn vooral fan van het strakke grid waardoor de kast zelfs zonder inhoud een prachtig object is in elke ruimte.

De Tree Trunk Vaas is een ontwerp van Richard Woods in de vorm van een boomstam. De vaas met het met de hand geschilderde houtnerfpatroon is gemaakt van porselein en aardewerk en komt in twee maten: 15 centimeter hoog en 30 centimeter hoog. De binnenkant vormt met zijn glanzende interieur een leuk contrast met de matte buitenkant.

Eentje waar we zelf al heel wat uren in hebben doorgebracht is de  Palissade Relaxzetel van Ronan & Erwan Bouroullec. In het designproces van twee jaar tijd hebben de ontwerpers de stoel steeds verder geperfectioneerd, zodat hij het lichaam perfect in balans brengt. De stoel heeft een eenvoudige, klassieke vormgeving met een geometrisch design dat in de hele Palissade serie naar voren komt.

De Analog Klok is een ontwerp van Shane Schneck en is door zijn eenvoudig en ingetogen ontwerp een klassieker die in vrijwel ieder interieur mooi tot zijn recht komt. Met de Analog in huis hoeft tegenwoordig niet alles digitaal te zijn! De gouden of koperkleurige minutenwijzer springt direct in het oog en zorgt dat de Analog de aandacht krijgt die deze klok verdiend.

De Result Stoel is een ontwerp van Friso Kramer & Wim Rietveld uit 1958 die zij ontwierpen in hun tijd bij Ahrend. Het originele design wordt nu in samenwerking met Ahrend door HAY opnieuw geproduceerd. Het ontwerp is licht en sterk en werd daarom veelal geproduceerd voor Nederlandse scholen in de jaren ’60 en ’70. Het uit plaatstaal vervaardigde frame werd destijds beschouwd als een innovatief stukje techniek, dat mede vorm heeft gegeven aan een nieuwe manier van produceren. Het lichte, metalen onderstel draagt de organisch gevormde eiken zitting en rugleuning.

Een echte HAY klassieker is het Dot kussen. Zoals de naam al verraadt zijn de kussens voorzien van een gestoffeerde knoop, die de designs een elegante uitstraling geeft. De kussenhoes is vervaardigd uit een Steelcut Trio stoffering van het merk Kvadrat, of een Surface stoffering die is ontstaan uit een samenwerking van HAY en Kvadrat. Door hun tientallen verschillende kleuren is het makkelijk om het perfecte kussen te kiezen wat past in je eigen interieur. Zo hebben we zelf enkele muntgroene kussens in onze groene zetel.

De Uchiwa Fauteuil en voetenbank zijn ontworpen door Doshi Levien. De inspiratiebron voor deze minimalistische fauteuil was de Japanse handwaaier. Het idee achter deze handwaaier is terug te zien in de vouw in de achterzijde van de fauteuil. De ontwerpers wilden een stoel creëren die zich open zou vouwen en dat resulteerde in een kuip die zich lijkt te ontvouwen. De hoge kuip geeft een intiem gevoel en maakt het heel aanlokkelijk om met een goed boek weg te kruipen in de stoel.

Het concept van de Slit Table is op een originele manier ontworpen vanuit het papieren origami. De tafel is vernoemd naar de spleet die ontstaat aan de onderkant van het tafelblad wanneer het frame van de tafel ‘gevouwen’ wordt.

En als laatste zijn we heel erg fan van de multifunctionele T12 Eettafel die is ontworpen met als doel een ultiem comfortabele, praktische en ruime plek te creëren. Om zoveel mogelijk mensen rond de tafel te kunnen plaatsen, zijn de poten zo ver mogelijk in de hoeken gepositioneerd. Naast het minimalistische design heeft het ontwerp ook een simplistische naam, T12. Het getal 12 refereert aan de rondingen aan het frame en het tafelblad die allemaal een radius van 12 mm hebben.