De transparante wereld van Kartell

Het Italiaanse meubelmerk Kartell ken je ongetwijfeld van hun designklassiekers zoals de Louis Ghost stoel van Philippe Starck die net zoals veel van hun andere meubilair gekenmerkt is door het werken met transparante kunststof. In deze post tonen we enkele van hun iconische en minder bekende ontwerpen.

De Victoria Ghost Stoel bestaat uit klassieke lijnen. De rugleuning is afgerond en doet denken aan de vorm van antieke medaillons, terwijl het zitgedeelte lineair en geometrisch is. Victoria Ghost bestaat uit doorzichtig of gekleurd polycarbonaat en is vervaardigd in één enkele spuitgietvorm. Daardoor is deze stoel stabiel, comfortabel en bestand tegen schokken en atmosferische invloeden.

De Uncle Jim Stoel is een van onze favoriete ontwerpen en doet denken aan een comfy retro fauteuil maar dan wel weer heel eigentijds en modern door de transparante materiaalkeuze. Ook fijn aan deze ontwerpen is dat je deze stoel zowel binnen als buiten kan gebruiken. En wanneer je ze in de tuin plaatst dan belemmeren ze niks van het natuurlijke zicht.

Het Ghost Buster Opbergkastje is een eenvoudig maar prachtig ontworpen opbergkastje wat vaak als nachtkastje gebruikt wordt. Het leuke aan dit kastje is dat de inhoud mee het ontwerp maakt.

Niet transparant maar ook een van de bestsellers van Kartell is de Masters Stoel, eveneens ontworpen door Philippe Starck. In dit ontwerp voegde Starck drie beroemde silhouetten samen tot één stoel: de vlinderstoel van Arne Jacobsen, de tulpenstoel van Eero Saarinen en de kuipstoel van Charles & Ray Eames. De herkenbare contouren van deze iconen vormen als buizenframe de arm- en rugleuningen.

De Invisible Bijzettafel is een minimalistisch ontworpen tafel door de Japanse ontwerper Tokujin Yoshioka. Een baanbrekend model omdat de tafel is gemaakt uit 1 stuk gegoten plastic en daardoor ook oerdegelijk is.

Het Componibili Opbergkastje is ontworpen door Anna Castelli Ferrieri in 1969 en is nog steeds één van de populairste items van Kartell. Dit opbergsysteem staat bekend om zijn flexibiliteit, functionaliteit en speelse, ietwat futuristische look. De ronde vorm maakt de kastjes ook erg geschikt als bijzettafel.

De Bijzettafel TipTop is een kleine, lichte en veelzijdige bijzettafel. Bestaat uit een onderstuk uit één stuk waarop een rond blad rust met een diameter van 48 cm. De combinatie van het gekleurde blad en de transparante en lege poot geeft diepte aan de structuur.

De Louis Ghost Stoel is ongetwijfeld het paradepaardje van Kartell. Dit ontwerp van Philippe Starck doet in zijn rugleuning denken aan de vorm van antieke medaillons uit de tijd van Louis XVI, terwijl het zitgedeelte lineair en geometrisch is. Louis Ghost bestaat uit doorzichtig of gekleurd polycarbonaat en is vervaardigd uit één enkele spuitgietvorm. Daardoor is deze stoel stabiel, comfortabel en schok- en weerbestendig. Ze kunnen tot zes stuks opgestapeld worden.

De Cindy Tafellamp van Ferruccio Laviani lijkt met haar gechromeerde uitstraling van een edelmetaal zoals goud te zijn maar niks is minder waar want ook dit ontwerp is van kunststof en is verkrijgbaar in platinum, donker goud, oranje, blauw, roze, donkergrijs en violet.

De Mr. Impossible is een comfortabele armstoel in polycarbonaat. Hij combineert zeer verfijnd design met de meest geavanceerde technologie op gebied van kunststofbewerking en is het resultaat van een ogenschijnlijk ‘onmogelijk’ idee, het verenigen van twee ovalen rompen in polycarbonaat zonder het gebruik van lijm: een nieuwe uitdaging om een onverbrekelijke lasverbinding te verkrijgen en een werkelijk verrassend designeffect.

Bijzettafel Jolly van Paolo Rizzatto is een transparant bijzettafeltje en meet aan alle zijden: 40x40x40 cm. Door zijn transparante uiterlijk past het vrijwel in elk interieur en staat het nooit in de weg, wel opletten om er niet over te vallen natuurlijk. Het tafeltje is verkrijgbaar in kristal en gekleurde versies.

De Air du Temps Klok is een ontwerp van Eugenie Quitllet. De Spaanse designer omschrijft zichzelf als ‘disoñador’, een Spaanse samentrekking van de woorden ‘designer’ en ‘dromer’. ‘Air du temps’ betekent ‘tijdsgeest’ en dat is precies waar dit design om draait. De klok is een mooi ontwerp wat doet denken aan de oude sierschouw klokken van weleer maar dan letterlijk met een futuristisch modern kantje.