Buitenverlichting van Flos

In 1962 startte Sergio Giandini het Italiaanse merk Flos verlichting op. In datzelfde jaar zag de Arco vloerlamp het levenslicht en werd het een design klassier. Tot op de dag van vandaag staat Flos bekend voor hun mooie lampen zoals de IC reeks, maar wat niet veel mensen weten is dat ze ook een prachtige outdoor collectie hebben.

Zo hebben ze van de populaire IC lampen ook een outdoor versie gemaakt. De FLOS IC Light Outdoor Vloerlamp is een ontwerp van de Londense designer Michael Anastassiades. De binnenshuis versie ontwierp hij 2014 en werd meteen een succes. Deze outdoor variant werd aan de IC reeks toegevoegd in het voorjaar van 2019.

Michael vond de inspiratie voor het ontwerp uit een video die hij online zag waarin een jongleur met gemak ballen over zijn arm en de rand van zijn vingers liet rollen. Gefascineerd door deze haast magische vaardigheid, besloot de designer een lamp te creëren die dit spel van balans vast zou leggen. Zo lijkt in dit design de glazen bol ook te zweven op de elegante, dunne staander. De Outdoor IC Vloerlamp is in tegenstelling tot de indoor variant voorzien van een marmeren voet en heeft een staander in roestvrijstaal, diepbruin of zwart aluminium. 

De FLOS Ipnos Buitenlamp is een ontwerp van Rossi & Bianchi. Een open blok in de vorm van een parallellepipedum waarin de leegte in het frame gevuld wordt met licht. Het mooie aan dit ontwerp is dat je niet meteen ziet waar het licht vandaan komt wat het een haast magisch effect geeft.

Deze lamp die ontworpen is voor buiten en uiteraard spatwaterdicht en stofvrij is zien we ook vaak binnenshuis gebruikt worden. Ipnos is gemaakt van geanodiseerd aluminium en verkrijgbaar in 3 verschillende afwerkingen; zwart, naturel of messing.

Een ander ontwerp van Michael Anastassiades is de FLOS Captain Flint Outdoor Vloerlamp. Het origineel voor binnenshuis ontwierp hij in 2015. Deze outdoor variant werd aan de serie toegevoegd in het voorjaar van 2019. Een zeer elegante lamp die door zijn minimalistisch karakter en hoogwaardige materialen meteen stijl in je tuin of terras brengt.

Er zijn vier varianten verkrijgbaar: een met een mat roestvrijstalen staander en occhio di pernice marmer, een in bruin gekleurd aluminium met travertino imperiale marmeren voet, een met een messing staander en grijs lava marmeren voet en een laatste met zwart gekleurd aluminium staander en zwart lava marmeren voet.

De FLOS A-Round 240 Outdoor Vloerlamp is een ontwerp van Piero Lissoni. Deze lamp die in de grond ingebouwd moet worden is gemaakt om zelf onzichtbaar te zijn maar het te belichten element letterlijk in de spotlight te zetten zoals een prachtige buitenmuur of boom.

Afhankelijk van het effect dat je wil bereiken kan je kiezen uit drie stralingshoeken waarin de A-Round zijn licht kan schijnen; 10, 25 of 50 graden.

Diezelfde Piero Lissoni ontwierp ook de  FLOS Camouflage 140 Outdoor Wandlamp. Zoals de naam van dit ontwerp al doet vermoeden, past de Camouflage zich aan op de omgeving waarin deze zich bevindt. Want wanneer het licht aanstaat is de armatuur bijna onzichtbaar en gaat alle aandacht volledig naar de wand die eromheen wordt belicht. Wanneer de lamp uitstaat, ziet u de prachtige, aardse en natuurlijke structuur van de lamp. De Camouflage is verkrijgbaar in negen uitvoeringen die verschillen in kleur en/of materiaal; wit, grijs, diep bruin, zwart en antraciet gekleurd aluminium, basaltsteen, cement en Crema d’Orcia steen. Er is ook een variant voorzien van een grondverf verkrijgbaar zodat je ze de exacte kleur kan geven van je geverfde muur.

Meer design verlichting waaronder de Flos collectie kan je vinden op de webshop van MisterDesign.