Het licht van Vitra

Verlichting is op veel vlakken alom bepalend voor de sfeer in huis en er is dan ook heel wat keuze te vinden. In deze blogpost tonen we welke verlichting je bij Vitra en hun iconische ontwerpers kan vinden.

Het meest bekend zijn de Akari Light Sculptures van Isamu Noguchi, de beeldhouwer/designer die we ook kennen van de iconische Noguchi Coffee Table. In 1951 begon Noguchi met het ontwerp van zijn Akari reeks. De naam ‘akari’ betekent ‘licht’ in het Japans, met de onderliggende betekenissen van zowel verlichting als fysieke lichtheid. Hier afgebeeld de Akari 9A vloerlamp met zijn opvallende elegante pootjes die de lichtheid van het object benadrukken.

Tijdens een reis naar Japan bracht Noguchi een bezoek aan Gifu, een stad die bekendstaat om de productie van papieren parasols en lantaarns. Daar schetste hij zijn eerste twee Akari Light Sculptures en in de jaren die volgden, creëerde hij in totaal meer dan 100 modellen, gaande van tafellampen tot staande lampen en hanglampen, met afmetingen van 24 tot 290 cm.

Kenmerkend is dat de lampen door Japanse ambachtslieden worden vervaardigd van traditioneel washipapier. ‘Zo wordt de hardheid van elektriciteit door de magie van papier omgevormd tot het licht van onze oorsprong, de zon.’ zo legde Noguchi het uit. Dit is de vierkante Akari 7A variant.

Sinds 2002 geeft Vitra de lampen in samenwerking met de Isamu Noguchi Foundation opnieuw uit. Iedere lamp wordt minutieus met de hand vervaardigd in het atelier van Ozeki, een traditioneel familiebedrijf in Gifu. Eerst worden de bamboestokjes rond Noguchi’s originele houten ontwerpen getrokken om het geraamte te creëren dat de vorm van het object bepaalt. Washipapier, vervaardigd uit de schors van de moerbeiboom, wordt geknipt in stroken die passen bij de omvang en vorm van de lamp, en dan gekleefd op het ribbelplatform van bamboe. Nadat de lijm is opgedroogd, kan de houten vorm verwijderd worden en kan de lampenkap opgevouwen worden. De Akari Light Sculptures worden voor transport of opslag verpakt in platte dozen die speciaal voor de lampen ontworpen werden. Hieronder zie je de Akari 3AD variant waarbij er op het papier speelse grafische elementen zijn aangebracht.

Of deze Akari 9AD variant met een blauw grafisch element.

Een van de kleinste maar meest populaire varianten is deze Akari 1A versie die door zijn vorm en stijl in bijna elk interieur past.

En ook hanglampen zitten in de reeks zoals deze Akari 26A versie.

.

Een tweede iconische naam die je binnen Vitra’s verlichting kan vinden is de Franse ontwerper Jean Prouvé. Een van zijn topontwerpen is de Potence wandlamp. Puristisch en functioneel in zijn vormgeving en innovatief door het verstelbaar design waarbij je de lamp heen en weer kan zwenken en zo de lichtinval kan bepalen.

Naast de meer dan twee meter lange Potence lamp ontwierp Prouvé ook de  Petite Potence wandlamp. Deze kleine variant van de ‘grote’ Potence heeft dezelfde verhoudingen, maar is in formaat ongeveer de helft kleiner en daarmee geschikt voor minder ruime interieurs of andere toepassingen.

Als onderdeel van het meubilair voor studentenwoningen van de Cité Universitaire in Nancy, waar Jean Prouvé een tijd de burgemeester was, ontwierp hij de Lampe de Bureau. In 1930 bestond een groot te kort aan woningen voor studenten, waardoor een complex speciaal voor hen werd gebouwd. Prouvé ontwikkelde voor 70 kamers een set meubelen, bestaande uit stoel, fauteuil, bed, wandplanken en bureau. Bijna alles was gemaakt van plaatstaal. Hiermee was men verzekerd van een lange levensduur en bovendien was dat gemakkelijk schoon te maken.

Ook deze lamp, die op het bureau werd geplaatst, is gemaakt van plaatstaal. Door de kromming wordt het licht naar beneden op het werkblad weerkaatst. Met de herintroductie van deze lamp is ook gedacht aan de huidige verlichtingstechniek. De lamp is daarom voorzien van een LED lichtbron, waardoor de lamp met een label van A++ erg energiezuinig is. Er zijn drie kleuren verkrijgbaar, afgeleid van de originele Prouvé kleurtinten en aangebracht in de vorm van een gladde poedercoating; diepzwart, japanese red en mint.

Meer Vitra lampen kan je bekijken op de website van MisterDesign.