LEKLINT lampen uit Denemarken

Het Deense lampenmerk LE KLINT heeft zijn oorsprong in de eerste decennia van de vorige eeuw, wanneer ontwerper en ingenieur P.V. Jensen-Klint een geplooide lampenkap ontwerp voor over een paraffinelamp. In 1943 brengt zijn zoon, Tage Klint, de lamp uiteindelijk in productie en bouwt hij het bedrijf verder uit. Alle lampen worden vandaag de dag nog steeds gemaakt in Odense in Denemarken.  Ze worden ontworpen in samenwerking met designers en architecten die net als LE KLINT veel respect hebben voor craftmanship en traditie. Kortom een grote naam binnen de design verlichting.

De CARRONADE Hanglamp is een recent ontwerp uit 2016 van Markus Johansson. Voor deze heel functionele lamp heeft de designer zich laten inspireren door 17e-eeuwse scheepskanonnen. Ook de naam van de lamp verwijst naar deze vergelijking. Het leuke aan deze lamp is dat dat de richting makkelijk verstelbaar is waardoor je de hanglamp niet enkel licht naar onderen kan laten schijnen maar ook zijwaarts precies gericht kan worden naar waar je het licht wil laten schijnen.

Binnen dezelfde reeks ontwierp Markus Johansson ook de CARRONADE Wand- en Tafellamp. Het geniale aan dit ontwerp is dat je de lamp zowel aan de wand als als tafellamp kan gebruiken en in beide gevallen ook weer an kantelen om het licht te laten schijnen naar waar je maar wil.

De Modern Model 375 Tafellamp is een ontwerp van de in-house studio van LE KLINT en is ontworpen in 2018 om het 75-jarig bestaan van het Deense verlichtingsmerk te vieren.

Voor het ontwerp van deze lamp is gebruik gemaakt van de ‘107 lampenkap’ die Esben Klint in 1942 ontwierp. In deze hedendaagse versie is de lampenkap op een eikenhouten voet geplaatst dat is voorzien van een sierlijk messing detail. De Modern Model 375 Tafellamp is verkrijgbaar met papieren of kunststof lampenkap en in drie afmetingen wat het leuk maakt om ze te combineren.

De Classic Model 157 hanglamp is een ontwerp van Andreas Hansen uit 1965 wat opmerkelijk is want het geometrische plooispel doet heel eigentijds aan. De Model 157 hanglamp heeft een kunststof lampenkap en wordt op traditionele wijze door vakmensen met de hand geplooid op de werkplaats van LE KLINT in Denemarken. Ook deze lamp bestaat in drie formaten.

De CARRONADE Large Hanglamp van Markus Johansson is een derde ontwerp binnen dezelfde Carronade lijn. De Carronade Large Hanglamp heeft een brede lampenkap van aluminium, die met een sierlijke metalen ring aan een houten houder is bevestigd. De lamp is verkrijgbaar in zwart aluminium met messing ringen en walnoot hout of wit aluminium met gezeept eiken.

Iets helemaal anders is de SWIRL 1 hanglamp die in 2013 is ontworpen door Øivind Slaatto. Het design is ontstaan vanuit het idee een lamp te ontwerpen waarbij men niet verblindt door direct licht, maar waarbij wel een functioneel licht verspreid wordt. Het resultaat is deze SWIRL, waarvoor de designer zich heeft laten inspireren door zijn fascinatie voor fractals en de natuur. Hij gebruikte wiskundige basisprincipes om tot deze sierlijke en functionele vormgeving te komen. Slim bedacht!

De Classic Model 204 wandlamp is een ontwerp van Vilhelm Wohlert. De Deense designer, die les kreeg van Kaare Klint, ontwierp de lamp in 1957 voor de ereresidentie van Nobelprijswinnaar Niels Bohr. De lamp staat door de unieke vormgeving ook wel bekend als ‘The Mushroom’. De kunststof diffuser van de Mushroom wordt op ambachtelijke wijze met de hand geplooid door de vakmensen van LE KLINT. De gevouwen kap is in een houder gestoken van massief en onbehandeld eiken. Onderaan de diffuser is een sierlijk messing detail verwerkt, waaraan het witte snoer is verbonden.