15 topcadeaus voor kerst

Binnen een maand is het kerst en in dit raar jaar zien we al veel mensen de kerstboom vroeger dan ooit zetten. We kerst zegt zegt natuurlijk cadeautjes, dus maakten we een selectie van onze favoriete design kerstcadeaus die we zelf met plezier zouden geven of krijgen natuurlijk.

Bij kerst hoort licht en kaarsen en dat hebben ze bij Ferm Living goed begrepen want ze hebben een fantastisch mooie collectie kaarsenhouders in huis. Zoals deze Circle Kandelaar van Trine Andersen die een prachtige kersttafel helemaal af kan maken. Je kan de kandelaar gebruiken zoals hij is of de cirkel aankleden met decoratie om er zelf iets unieks van te maken.

Bij HAY is de Time Zandloper al enkele jaren een accessoire klassieker die het met kerst heel goed doet. Deze zandloper geeft met zijn organische, glasheldere vormen een eigentijdse draai aan de klassieke zandloper. Door die kenmerkende vormgeving en de zachte kleuren van het fijne zand is Time niet alleen een zandloper maar bovenal een prachtig decoratief en tijdloos accessoire voor ieder interieur.

Voor sloddervossen is de Hang It All kapstok van Vitra een perfect geschenk. Dit iconisch maar o zo handig stuk design is ontworpen door Charles & Ray Eames in de jaren ’50. Hang It All is er in verschillende kleuren van heel kleurrijk naar sober zoals deze zwarte uitvoering.

Met bloemen doe je nooit verkeerd maar ze inpakken en onder de kerstboom leggen is een beetje moeilijk. Dan is een mooie vaas een beter alternatief. Zoals de Fritz Hansen Jaime Hayon Vaas ontworpen uiteraard door Jaime Hayon. Deze unieke vaas biedt de mogelijkheid tot twee verschillende looks: met óf zonder gebruik van de houten ring. Ze komt overigens in verschillende versies die ook wel mooi te combineren zijn met elkaar.

De Balance Kaarsenhouder van Ferm Living speelt, zoals de naam van het design al doet vermoeden, met de kunst van het evenwicht. Geometrische vormen van verschillende proporties vinden elkaar middels een elegante boog uit hetzelfde materiaal, messing of chroom. De boog is naast prachtig voor het oog, ook nog functioneel. Hieraan kan de Balance Kaarsenhouder gemakkelijk verplaatst worden zoals men vroeger deed met klassieke kaarsenhouders.

Een ander leuk cadeau binnen dezelfde reeks is de Avant Candelabra Kandelaar. Het design van de Avant Candelabra staat volgens Ferm Living voor de moderne versie van een kandelaar, welke met zijn asymmetrische armen de grenzen van balans verlegt.

Voor wie er graag nog een lekker geurtje bij krijgt is er de Tuck Geurkaars, ook van Ferm Living. De fluïde Tuck vaas die vorig jaar is gelanceerd was zo’n succes dat ze er nu een mini variant van hebben gemaakt die dienst doet als geurkaars. Het organische, glanzende oppervlak – dat oorspronkelijk met de hand geboetseerd is – is geglazuurd in drie verschillende kleuren, waarvan elk bij een andere setting past. Zo ruikt de ‘Cashmere’ variant bijvoorbeeld naar heerlijk kamille, de ‘Red Brown’ subtiel naar zoete vijg en de ‘Blue’ ruikt naar fris citroengras.

Een cadeau wat in zowat elk interieur past is de Eames House Bird van Vitra. Dit object was oorspronkelijk een reis souvenir van Charles en Ray Eames, een vaste waarde in hun woning en werd gebruikt als accessoire in veel van hun foto’s. Later bracht Vitra de vogel op de markt en werd hij meteen een graag geziene gast in vele huizen over de hele wereld.

De &Tradition Flowerpot VP9 Draagbare Lamp is een ontwerp van Verner Panton en een draagbare uitvoering van de klassieke Flowerpot uit 1968. Iets kleiner dan de Flowerpot VP3 tafellamp, heeft deze snoerloze lichtgewicht uitvoering het extra voordeel dat deze mobiel is en zich eenvoudig met je mee verplaatst, handig voor mensen die graag hun interieur veranderen. De lamp opladen doe je met een micro USB kabel.

De bekende Eames Elephant van van Charles & Ray Eames kreeg er recent een klein broertje bij. De Eames Elephant Small is de kleinere variant, gemaakt van stevig polypropyleen, en is verkrijgbaar in 7 verschillende kleuren. Mooi als decoratie maar evengoed ideaal voor kinderen om mee te spelen.

De Pillar Kaars van HAY is een buitenbeentje onder de kaarsen. Ontwerper Lex Pott maakte een kleurrijke reeks kaarsen die onderaan een dikkere diameter hebben en steeds dunner worden in hun hoogte waarbij elke dikte een andere kleur kreeg. Een mooi design wat ook best wel handig is want deze kaarsen kunnen vrijstaand worden gebruikt en zijn zo een mooi object op zich.

Een cadeau dat met plezier in elke kerstboom zal hangen is de Kay Bojesen Monkey Small. Al sinds 1951 huppelt deze designklassieker rond en is ondertussen verkrijgbaar in verschillende houtsoort combinaties. Er is keuze uit eiken- met esdoornhout, eiken- met gerookt eikenhout en teak- met limbahout.

Extra lampjes zijn altijd welkom in donkere wintermaanden. De WOUD Study Tafellamp naar een ontwerp van MSDS Studio is een kleine tafellamp die door zijn minimalistische vorm makkelijk in elk hoekje van het huis geïntegreerd kan worden. Zowel op een bureau, in een boekenkast of op een nachtkastje voelt deze lamp zich thuis om extra licht en gezelligheid te geven.

De Tree Trunk Vaas van HAY is een ontwerp van Richard Woods en heeft de unieke eigenschap dat dit een vaas is die ook zonder bloemen erin best wel gezien mag worden. Richard Woods staat bekend om zijn radicale houtwerken, niet alleen in materiaalkeuze, maar ook in patronen, zoals bij deze vaas in de vorm van een boomstam. De vaas met het met de hand geschilderde houtnerfpatroon is gemaakt van porselein en aardewerk en komt in twee maten. De binnenkant vormt met zijn glanzende interieur een leuk contrast met de matte buitenkant.

Voor wie als goed voornemen heeft om volgend jaar wat ordelijker te zijn is de Colour Krat van HAY het perfecte cadeau. Opbergkratten hoeven niet alleen functioneel te zijn en dat hadden ze bij HAY goed begrepen want deze kratjes zag je de afgelopen tijd werkelijk overal. De krat past mooi tussen andere accessoires in de kast, maar kan door zijn stapelbare eigenschap ook op een andere plek in uw interieur geplaatst worden en ze hoeven dankzij hun eigentijdse kleurtjes helemaal niet verstopt te worden.