Onze favoriete stoelen van Vitra

Het Zwitserse designmerk Vitra ken je ongetwijfeld van hun bekende stoelen. En ook al zie je ze inderdaad vaak, ze blijven iconische toppers die bovendien nog eens hoog kwalitatief zijn en een fantastisch zitcomfort hebben. In deze post tonen we enkele van onze favoriete Vitra stoelen.

De bekendste is de DSR reeks, wat staat voor Dining Height, Side Chair en Rod Base (het bekende Eiffelonderstel). Ontworpen door Charles & Ray Eames in 1948 en twee jaar later in productie gebracht (door Herman Miller) waren deze stoelen in fiberglass revolutionair en ongezien. Sinds de jaren ’90 worden ze om ecologische redenen gemaakt uit gekleurd polypropyleen. De zitschalen zijn verkrijgbaar in 14 kleuren die gegroepeerd zijn in zachtere kleuren, fellere kleuren en neutrale versies in zwart en wit. Het onderstel van de DSR Chair was oorspronkelijk in chroom, enkele jaren geleden werd daar een zwarte DSR Chair Zwart versie van uitgebracht en heel recent een witte DSR Chair Wit variant. De mogelijkheden om zitschalen en onderstellen te combineren zijn dan ook bijna oneindig.

Om de keuze nog wat moeilijker te maken is er binnen dezelfde reeks een kuipvorm met armleuningen, de DAR Chair (Dining Height, Arm Chair, Rod Base). Deze stoel heeft dezelfde karakteristieke organische vorm maar is door zijn armleuningen net iets breder dan de DSR’s wat wel een verschil kan uitmaken wanneer je een tafel wil vullen.

Naast het Eiffelonderstel zijn de stoelen ook verkrijgbaar met houten pootjes zoals de DAW Chair en DSW Chair. Daarin kan je nog eens kiezen tussen esdoorn goud (licht), esdoorn donker, esdoorn zwart of essen. Zelf zien we de houten pootjes net iets liever dan de Eiffelonderstellen, maar deze laatste zitten wel wat steviger.

Recent kon men dankzij de huidige productietechnieken de originele fiberglass vorm opnieuw produceren waarbij ze nu wel ecologischer zijn. Daarbij koos Vitra ervoor om ze uit te brengen in de originele kleuren zoals Charles & Ray Eames ze hebben ontworpen: parchment, navy blue, orange, elephant hide grey, sea foam green en raw umber. In het voorjaar van 2019 zijn de kleuren Ochre Dark, Ochre Light en Classic Red aan de serie toegevoegd. Deze glasvezel versie is met alle onderstellen verkrijgbaar, zowel de DSR Fiberglass Chair met Eiffelonderstel als de DSW Fiberglass Chair met houten pootjes. Kenmerkend aan de kuip van glasvezel zijn de welbekende glasvezelstrepen waardoor iedere schaal kan afwijken met plaatselijke kleurverschillen of gaatjes in het oppervlak wat meteen zorgt voor de vintage look die de stoelen zo populair maakt.

De Panton Chair  was en is nog steeds een bijzonder ontwerp die een hele weg heeft afgelegd om gerealiseerd te kunnen worden. Vitra was de enige fabrikant die ontwerper Verner Panton een kans wou geven om deze stoel in 1967 na enkele jaren ontwikkeling in productie te brengen. Het is hen niet alleen gelukt om het revolutionaire idee van een cantilever stoel in een kunststof vorm op de markt te brengen, het werd meteen ook een groot succes en is het tot op de dag van vandaag.

Momenteel zijn er twee versies van de stoel verkrijgbaar waarbij het materiaal (en de prijs) het verschil maakt. De Panton Chair is gemaakt van polypropyleen en heeft een matte afwerking, de Panton Chair Classic versie is van polyurethaan en heeft een glanzende afwerking.

De Standard SP Chair, ontworpen door ingenieur en ontwerper Jean Prouvé, is een heel ander ontwerp maar daarom niet minder iconisch. Stoelen worden het meest belast op de achterpoten, die het gewicht van het bovenlichaam van de persoon op de stoel dragen. Prouvé integreerde dit eenvoudige gegeven in zijn ontwerp voor de Standard-stoel: voor de voorpoten volstaat staalbuis, aangezien deze minder belast worden; de achterpoten daarentegen bestaan uit dikke, holle buizen die het primaire gewicht overzetten naar de vloer.

Van de Standard Chair zijn er momenteel drie versies verkrijgbaar. De Standard SP Chair heeft een zitting en rugleuning uit kunststof in de kleuren diepzwart, warmgrey, basalt, kastanje, olijf, teakbruin en citron. Daarnaast is de Standard Chair verkrijgbaar in de klassieke uitvoering met zitting en rugleuning in hout. Deze versie heeft een onderstel in vier verschillende kleuren: Japanese Red, diepzwart, chocolade en ecru. De zitting is uitgevoerd in naturel eiken, donker gevernist eiken of noten.

En dan is er nog de Chaise Tout Bois die zoals zijn naam al det vermoeden volledig uit hout bestaat en een antwoord was op de metaal schaarste tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het originele ontwerp van Prouvé, de Standard Stoel, had een onderstel gemaakt van staal. Door het te kort aan metaal werd het onderstel vervangen door een houten versie en ontstond een nieuw design, de Chaise Tout Bois. De intentie van Prouvé was om een stevig design te creëren en ontwierp tijdens de oorlog verschillende prototypes. Op deze manier kon hij de structurele sterkte, verbindingselementen en poten van de stoel testen. Na de oorlog was er weer voldoende eikenhout beschikbaar en koos Prouvé ervoor om de stoel van eik en multiplex te laten maken.

Een van onze laatste favoriete stoelen van Vitra is de DKR Wire Chair, ook van Charles & Ray Eames. Deze zag het licht toen de Plastic Side Chair nog volop in ontwikkeling was wat een pak moeilijker bleek dan de DAR versie met armleuningen. De Wire Chair was in dat opzicht makkelijker te vormen omdat de staaldraad zich er beter toe leende om de gewenste vorm te creëren door de vele verbindingen. Hoewel vaak anders gedacht wordt, verscheen de stoel als eerst in een gestoffeerde vorm. Toch bleek er ook veel vraag te zijn naar de stoel zonder kussen, omdat hij door zijn luchtige uitstraling meer dan mooi is.

De kleur van het onderstel is altijd uitgevoerd in dezelfde kleur als de zitschaal, namelijk in chroom of met een poedercoating in crème, basic dark en donkergrijs. De stoelen met poedercoating zijn ook geschikt om buiten te gebruiken.