De Togo en onze 5 andere favoriete ontwerpen van Ligne Roset

Wat niet veel mensen weten is dat het Franse Ligne Roset in 1860 is opgericht en toen vooral focuste op meubilair voor de overheid. Pas in de jaren ’60 zijn ze zich gaan richten op de particuliere verkoop door onder andere de samenwerking met binnenhuisarchitect Michel Ducaroy, die in 1973 de geroemde Togo ontwierp en zo het merk zijn iconische status gaf die het vandaag nog steeds met trots draagt. In deze blogpost brengen we onze 5 favoriete designs van Ligne Roset naast de Togo, designs die minder bekend zijn maar zeker het kennen waard.

De Togo van Michel Ducaroy was revolutionair in zijn tijd en is het nog steeds. Deze klassieker is bijna 50 jaar geleden ontworpen en bestaat uit een reeks elementen die je naar eigen wens kan combineren. De zetels zijn gemaakt van een structuur die volledig uit polyetherschuim bestaat en waren de eerste meubels die zo werden vervaardigd. Het maakt de design banken niet alleen heel comfortabel maar ze blijven ook mooi hun vorm behouden en zijn heel licht in vergelijking met gelijkaardige modellen.

De Thot bijzettafel is een ontwerp van de bekende Franse designer Pierre Paulin. Maar deze heeft zijn ontwerp voor de tafel nooit uitgevoerd gezien want de schetsen van Thot zijn pas na de dood van Paulin in 2009 gevonden en daarna is de tafel alsnog in productie gebracht.

Pascal Mourgue ontwierp voor Ligne Roset de Les Oiseaux vaas. De witte keramische vaas heeft een uitlopende vorm waar aan elke zijde een vogel op te zien is, vandaar uiteraard de naam. Het leuke aan deze vaas is dat ze ook zonder inhoud best wel gezien mag worden.

Het Tanis bureau is ook ontworpen door Pierre Paulin. Na zijn eerste succes in 1953 in Parijs, begint Pierre Paulin vanaf 1954 samen te werken met Thonet voor wie hij meerdere bureaus en stoelen ontwerpt waaronder het bureau model ”CM 141”. Ligne Roset heeft dit bureau opnieuw in productie gebracht in 2008 onder de naam Tanis. Het oorspronkelijke ontwerp werd gerespecteerd, maar de ”bescheiden” afwerkingen van toen werden gemoderniseerd zodat het bureau behalve mooi ook voldoet aan de kwaliteit van vandaag. Zo is het schrijfblad gemaakt van zwart Corian wat mooi past bij het zwart gelakte stalen onderstel. Het ladeblok is in naturel notenfineer uitgevoerd.

De Parachute hanglamp is een ontwerp van Nathan Yong, dat bestaat uit één of meerdere ‘shades’. Deze shades zijn eigenlijk lampenkappen, gemaakt van ragfijn staaldraad. Het leuke aan de lamp is dat je ze helemaal zelf kan samenstellen, door verschillende shades met elkaar te combineren. Niet alleen door het aantal shades (maximum zes) kan je de lamp personaliseren maar ook door de manier waarop je ze ophangt. De shades kunnen namelijk zowel naar beneden als naar boven gericht worden.

De Pebble salontafel is een recenter design van Air Division. ‘Pebble’ betekent kiezelsteen en slaat op het prachtige vormgebruik van de salontafel en de zachtheid van het Amerikaanse walnotenhouten blad. Dit blad wordt gedragen door een dun frame van staal, voorzien van een matzwarte lak. Pebble is ontworpen met een hol- en bolvormig blad en beide zijn ook nog eens in twee verschillende groottes gemaakt. Hierdoor is het ook fijn om een tweetal tafels te combineren tot een organisch geheel.