Welke kleur ramen past bij jouw woning?

Wanneer je bouwt of renoveert, heb je heel wat keuzes te maken en zo ook wanneer het over ramen gaat. Ramen- en deurenspecialist Kwadro vroeg ons daarom om een artikeltje te maken waarin we het hebben over welke kleur ramen het beste past bij je woning.

Welk materiaal je voorkeur geniet, is meestal makkelijk. Hout, pvc of aluminium hebben elk hun eigenschappen waar je je makkelijk in kan vinden. Maar het is die tweede stap die wat moeilijker is: de kleur kiezen. Want in tegenstelling tot de rationele keuze voor het materiaal, waarbij je makkelijk de voor- en nadelen kan afwegen, is de keuze voor kleur puur esthetisch en iets waar elke bouwer of verbouwer zeker en vast al enkele uurtjes heeft over zitten twijfelen.

Bij houten ramen heb je als basis meranti, deze kan aangepast worden naar grenen, afzelia, afrormosia, sipo of eik. De look van houten ramen hangt dan ook af van de houtsoort, maar met de juiste vernislaag kan het hout enkele tinten donkerder of lichter gemaakt worden. Heb je er liever een kleurtje op, dan kan je je houten ramen ook in een RAL-kleur naar keuze laten lakken. Een leuk weetje over houten ramen: als je na enkele jaren zin hebt in een nieuw kleurtje, kan je je profielen heel eenvoudig een nieuw likje verf geven.

Ga je voor een strakke look of steellook? Doordat aluminium extra sterk is en niet vervormt, kan je kiezen voor ultrafijne profielen. Aluminium schrijnwerk is verkrijgbaar in alle RAL-kleuren, zowel mat als glanzend. Leuk detail is dat de scharnieren en raamkrukken bij aluminium ramen dezelfde kleur kunnen krijgen als het schrijnwerk. Zo vallen ze nauwelijks op. En ook pvc ramen zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren en stijlen.

Maar hoe begin je nu met het bepalen van de kleur? Best start je door niet meteen richting kleurstaaltjes te grijpen, maar eerst eens te kijken naar de omgeving waar de ramen zullen komen. Welke kleur en stijl heeft je gevel? Komen de ramen aan de straatkant of eerder aan de tuinzijde met veel groen errond? Waren er al ramen voorheen en wat was hun kleur? Bekijk je ramen dus zeker in het grotere geheel van je huis en omgeving in plaats van de kleur geïsoleerd te bekijken. Want liefst eindig je met een harmonieus eindresultaat.

Eens rondkijken in je buurt kan je ook op weg helpen. Want wanneer je een mooi voorbeeld ziet van een huis in dezelfde stijl met ramen in een kleur die je mooi lijkt, dan heb je meteen een goede referentie.

Nog enkele praktische tips.

  • Puur wit is een hele harde kleur en kan, wanneer de zon erop weerkaatst, zelfs pijn doen aan de ogen. Door het wit wat doffer te maken met bijvoorbeeld een tikje grijs lijkt het nog steeds op wit maar oogt het iets zachter.
  • Donkere kleuren nemen meer warmte op dan lichte kleuren. Daardoor gaat donkere verf op hout sneller scheuren of bladderen dan lichte verf.
  • Denk ook eens aan de lichtinval op je huis. Bepaalde kanten zijn zonniger, andere hebben meer schaduw. Dit kan een groot effect hebben op de uiteindelijke kleur en is iets wat je in de showroom op staaltjes onmogelijk kan zien.
  • Donkere ramen in een lichtere buitenmuur lijken kleiner, lichtere ramen in een donkere buitenmuur lijken groter.
  • Denk ook na over de binnenzijde. Is de kleur van je ramen dezelfde als die van je binnenmuren, dan valt het raam een pak minder op en gaat de aandacht mooi naar wat er zich buiten afspeelt. Donkere ramen kunnen op een witte muur heel zwaar overkomen.

Meer weten over ramen, kijk dan gerust eens op de website van Kwadro.