Een woning verkopen? Dit zijn onze tips

Vorige week tekenden we de akte van ons nieuwe huis en namen we afscheid van het vorige. En ik dacht, misschien is het wel leuk om eens een praktisch postje te schrijven met onze ervaringen over het verkopen van ons huis en welke tips we erover kunnen delen. Hier zijn ze:

1. Zet het zelf op de markt. Heb je er de tijd en zin voor, werk dan zonder makelaar. Zo heb je alles in de hand en spaar je ook de makelaars vergoeding uit. Onze ervaring met het bezoeken van huizen via makelaars was zelden top, vooral omdat ze het huis zelf vaak niet kennen en op de helft van onze vragen geen antwoord wisten of in de ergere gevallen iets uit hun duim zogen.

2. Wij hebben steeds Immoweb gebruikt om het zoekertje te delen. We opteerden om een zoekertje te plaatsen gedurende een kortere periode van een maand, maar kozen wel de duurdere optie waardoor het zoekertje bovenaan in de zoekresultaten stond en een grotere thumbnail foto had. Tip: beter je zoekertje enkele keren na elkaar opnieuw ingeven dan het maanden aan een stuk online te laten staan. Want na enkele weken verdwijnt het helemaal naar onder in de lijst en het labeltje ‘nieuw’ is ook veel aantrekkelijker voor potentiële kopers dan de melding dat je zoekertje er al zes maanden op staat.

3. Pak dus je momentum. Hoe langer je huis te koop staat, hoe onaantrekkelijker het is naar potentiële kopers. Want zij gaan ervan uit dat er al heel wat mensen voor hen hebben beslist om geen bod te doen waardoor het argwaan groter is dan bij een huis wat net op de markt is. Wanneer iemand toch interesse heeft, dan weet die meestal dat er geen andere geïnteresseerden zijn wat deze koper een veel grotere speling geeft om ver onder de vraagprijs te bieden. Dus, probeer je woning zo snel mogelijk te verkopen.

4. Ik ben altijd verbaasd dat mensen bij zo’n gigantisch belangrijke verkoop zo’n slechte zoekertjes plaatsen. Denk goed na over de titel en omschrijving. Denk na waarom iemand je huis zou willen kopen (grootte, ligging, stijl, afwerking,… ) en zet die pluspunten in de verf. Neem de tijd om je woning deftig op te meten. En vooral, neem goede foto’s. Hieronder enkele fototips:

  • Neem foto’s op een zonnige dag, nooit ‘s avonds. Probeer te werken met het natuurlijke licht en vermijd het om verlichting te moeten aansteken.
  • Ruim op. Nette ruimtes ogen netter (duh) maar ook groter.
  • Neem foto’s van de ruimtes, niet van je meubilair. Het klinkt logisch maar veel mensen trekken een foto van de zetel of het bed, in plaats van de woonkamer of slaapkamer.
  • Neem genoeg foto’s, beter teveel info geven dan te weinig. Mensen willen zich een beeld vormen van je woning. Ze laten matchen met de beschrijving helpt hen daarbij.
  • Immoweb toont foto’s standaard horizontaal, neem daarom geen verticale foto’s tenzij je echt niet anders kan.
  • Vergeet je gevel niet. Het zegt veel over de stijl van je huis en de sfeer van je straat.
  • Ben je zelf niet de beste fotograaf, zoek dan iemand in je buurt die er wel iets van af weet.

6. Gebruik sociale media om je zoekertje te verspreiden. Immoweb is handig om je zoekertje op neer te pennen, maar de meeste mensen die kwamen bezichtigen hadden het zoekertje via via doorgekregen door sociale media. Dus deel het overal waar je maar kan.

5. Organiseer een kijkdag of weekend. Wij hebben ons zoekertje online gezet op vrijdagavond met de melding dat het weekend erna kijkweekend was. Dan geef je mensen een week de tijd om een afspraak te plannen. Een week is lang genoeg om iedereen die op dat moment in je buurt op zoek is te bereiken, en kort genoeg om mensen enthousiast te houden. Op het kijkweekend planden we de bezoeken per 45min in. Dat was ongeveer exact de tijd dat een rondleiding duurde en meestal ook het moment waarop de bel ging voor de volgende, waardoor kijkers wel meteen doorhadden dat ze niet de enige waren. Een kijkweekend zorgt er ook voor dat je maar 1 keer alles hoeft op te ruimen, en in ons geval bleven de kindjes ook elders logeren zodat het er geen circus werd.

6. Bereid het kijkweekend goed voor. Stap zelf al eens rond in je woning. In welke ruimte ga je beginnen en waar sluit je af? Wat kan je zeggen over de buurt? Neem de tijd om na te denken wat mogelijke vragen zouden kunnen zijn. Bij ons vroeg bijvoorbeeld iedereen naar parkeermogelijkheden.

7. Let op de details. Toen wij ons huis kochten was het nog maar half verbouwd. We hebben het voor 99% afgewerkt maar die 1%, ja daar hadden we dus plots geen zin meer in. Dan denk ik aan de inbouwkoelkast waarvan de deur niet was vastgemaakt, een klink die nog op een deur gevezen moest worden, hetzelfde met drie handvaatjes van de keuken. Kleine details waar je jezelf al lang niet meer aan stoort maar die heel wat mensen die kwamen bezichtigen wel natuurlijk zagen. Dus een gouden tip, let op de details en als ze makkelijk af te werken zijn, doe het dan.

Dat is het zowat. Wij nog meer tips heeft zet ze gerust in de comments en voor wie dit leest en binnenkort iets verkoopt: heel veel succes!